Danuta Hübner: σε δήμους και περιφέρειες οι αποφάσεις για την ποιότητα ζωής

Οι περιφέρειες και οι δήμοι της Ευρώπης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και την απασχόληση, σημειώνει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε η πρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ, Danuta Hübner. Της μιλήσαμε στο περιθώριο της Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων που φέρνει στις Βρυξέλλες εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή στο τοπικό επίπεδο.


Ποιός είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ;

Η πραγματική Ευρώπη είναι εδώ, στις περιφέρειες, τις πόλεις και τα χωριά, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας, εκεί που γίνονται όλες οι συζητήσεις και λαμβάνονται οι αποφάσεις για επενδύσεις . Οι περιφέρειες οφείλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνει η ΕΕ και ο προϋπολογισμός της Ένωσης είναι η μόνη πηγή δημοσίου χρήματος που μπορεί να επενδυθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.


Πώς θα ξεπερασθούν τα προβλήματα με τα διαρθρωτικά κονδύλια, όπως είναι η έλλειψη πραγματικά ποιοτικών προγραμμάτων;

Όσο πιο πολύπλοκη είναι μια πολιτική τόσο πιο εύκολο είναι να γίνουν λάθη. Σήμερα γίνεται νομοθετική προσπάθεια απλοποίησης του συστήματος στο ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Στόχος να είναι να περιορίσουμε τα σφάλματα αποφεύγοντας την επιβολή νέων κανόνων για τους δήμους και τις περιφέρειες.


Σε ότι αφορά την ποιότητα των προγραμμάτων, προσθέσαμε νέα προαπαιτούμενα στην πολιτική συνοχής, όπως είναι η παρουσίαση ολοκληρωμένης στρατηγικής πριν την έγκριση των κονδυλίων. Είναι κανόνες που θα βελτιώσουν την ποιότητα των προγραμμάτων και πιστεύω ότι αυτή η βελτίωση θα έρθει και συνδυάζοντας δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους με την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.


Τους νέους πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους κυρίως στο να βρουν δουλειά. Η νέα μορφή της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα για τους νέους. Κάθε κυβέρνηση που αναπτύσσει νέα προγράμματα στο τοπικό, το περιφερειακό και το εθνικό επίπεδο δεν πρέπει να συνεργασθεί μόνο με τις διοικητικές δομές αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, τις ΜΚΟ, την επιχειρηματική κοινότητα και τους ίδιους τους νέους. Πιστεύω ότι στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους νέους αλλά και να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Υπάρχει ποικιλία ευρωπαϊκών κονδυλίων που μπορεί να τους βοηθήσει να στήσουν δική τους επιχείρηση και να αναπτύξει τους νέους, εντελώς διαφορετικούς τομείς που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η Ευρώπη.