Πολιτική και άνθρωποι πάνω από τις αγορές

Να επιβάλλουν "μια για πάντα τα πρωτεία της πολιτικής επί των αγορών" αλλά και να αντισταθούν "σε κάθε προσπάθεια διχασμού στην Ένωση" μεταξύ μελών και μη μελών της ζώνης ευρώ, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς όταν τους μίλησε στην πρώτη συνεδρίαση της συνόδου το απόγευμα της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου.

Η συνταγή επιτυχίας της Ευρώπης, που αναγνωρίσθηκε και με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, είναι η λεγόμενη κοινοτική μέθοδος",  τόνισε ο πρόεδρος, με άλλα λόγια "ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα μικρών και μεγάλων κρατών μελών, μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων, μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ Ανατολής και Δύσης".

Προειδοποίησε έτσι τους ηγέτες της ΕΕ να μην υποκύψουν στον πειρασμό "νέων, παράλληλων Ενώσεων ή Θεσμών", για τη ζώνη ευρώ και για τις χώρες που δεν είναι ακόμα μέλη της, τονίζοντας ότι "το ευρώ είναι το νόμισμα της Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το κοινοβούλιο της Ένωσης, άρα η λογική υπαγορεύσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τώρα πια και ευρώ-κοινοβούλιο".

Τούτο ενώ οι ηγέτες των κρατών μελών επρόκειτο να συζητήσουν την έκθεση της λεγόμενης ομάδας 4+1 που, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος "περιλαμβάνει προτάσεις που απειλούν να διχάσουν την ένωσή μας", μεταξύ των χωρών του ευρώ και των υπολοίπων.

Υπερασπιζόμενος δε το ρόλο του κοινοβουλίου στην ισορροπία που περιέγραψε, ο πρόεδρος τόνισε ότι "η ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού είναι ο ορθός τρόπος ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ".

Σε ότι αφορά την κρίση, ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι προσπάθειες αντιμετώπισής της πάσχουν από "προφανή ανισότητα", λόγω της οποίας "ο απλός κόσμος σηκώνει όλο το βάρος των πακέτων διάσωσης και της λιτότητας ενώ ελάχιστη πρόοδος έχει υπάρξει για αναπτυξιακά μέτρα, για τη ρύθμιση των αγορών και "για να βεβαιωθούμε ότι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση πληρώνουν και το αντίτιμο που τους αναλογεί στο κόστος τερματισμού της".

Κάλεσε έτσι τους ηγέτες της Ένωσης "να σπάσουν την καταστροφική αλληλεξάρτηση κερδοσκοπίας και επιτοκίων" καθώς όπως έχουν τα πράγματα τώρα "τα χρήματα που κερδίζουμε με επώδυνες θυσίες καταλήγουν στις τσέπες των κερδοσκόπων των επιτοκίων".

Θύμισε επίσης πως οι κυβερνήσεις τους στο συμβούλιο έχουν παγώσει τις προτάσεις για θέσπιση πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών, πως δεν έχει καταστεί δυνατόν να συμφωνήσουν καν στον ορισμό του "φορολογικού παραδείσου" για να πατάξουν την φοροδιαφυγή και πώς ελάχιστες αποφάσεις έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας".

Ο πρόεδρος κατέληξε καλώντας τα κράτη μέλη να αλλάξουν πορεία στα θέματα αυτά, προειδοποιώντας ότι "δεν χρειάζεται να είσαι μάγος για να δεις ότι αν δεν συμβεί αυτό είναι θέμα χρόνου να ακουστούν πάλι οι σειρήνες".