Αλλαγές στην νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος

Το γεγονός ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και ειδικά σε αυτούς της μαζικής εστίασης ουσιαστικά παραμένουν ανενεργές, "υποχρεώνουν" το Υπουργείο Υγείας να μελετήσει αλλαγές στο νόμο αλλά και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.
Είναι ντροπή να παρουσιάζει τέτοια εικόνα η χώρα μας, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το παθητικό κάπνισμα και τις επιπτώσεις του σε ομάδες όπως, παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, τονίζει ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης που επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία για την κατάσταση που επικρατεί με το κάπνισμα.
Την εντύπωση αυτή ενισχύει και έρευνα της Κάπα Recearch, σύμφωνα με την οποία "το 75,1% των μη καπνιστών αλλα και το 73,7 των καπνιστών, θεωρούν οτι η Πολιτεία δεν κάνει αρκετά για να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ το 76,8% θεωρει οτι δεν γινονται αρκετα για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους. Παράλληλα, αποτυπώνεται και η επιθυμία των καπνιστών να κόψουν το κάπνισμα, σε ποσοστό που φτάνει το 59,7%, ενώ μόλις το 37,1% δηλώνει πιστό στο κάπνισμα"
Μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα κατά του καπνίσματος.
Τουλαχιστον 10 χρονια επιπλεον ζωης μπορουν να κερδισουν οι γυναικες που κοβουν εγκαιρα το καπνισμα, σε συγκριση με οσες επιλεγουν να το συνεχίσουν , συμφωνα με τους επιστημονες.
Πιο συγκεκριμενα, τα αποτελεσματα εδειξαν οτι οι γυναικες που καπνιζουν, ζουν κατα μεσο ορο 11 χρονια λιγοτερο απο οσες δεν εχουν καπνισει ποτε. Οσες καπνιστριες κοβουν το καπνισμα εως τα 40 τους χρονια θα μπορουσαν να κερδισουν 10 χρονια ζωης, ενω αν το κανουν εως τα 30 τους, μειωνουν κατα 97% την πιθανοτητα θανατου απο ασθενειες που σχετιζονται με το καπνισμα.
Την ίδια ώρα, μελετάται πρόταση για αύξηση φόρων σε προιόντα που μπορεί να προκαλούν βλάβη στην υγεία, όπως σε προιόντα καπνού και αλκοόλ, έτσι ώστε να ενισχυθεί το σύστημα υγείας. Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η αύξηση της τιμής του πακέτου των τσιγάρων ακόμα και κατά 2 ευρώ.