ΙΟΒΕ: Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Ευρωζώνη

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται για 8ο συνεχή μήνα φθάνοντας στις 84,5 μονάδες, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και βέβαια σε μεγάλη απόσταση από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Αμετάβλητος παραμένει στις 86,2 μονάδες ο δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος επίσης όμως βρίσκεται σε πτωτική τάση. Στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση σε Βιομηχανία και Κατασκευές υπεραντισταθμίζει την άνοδο των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο, με τους σχετικούς δείκτες σε Υπηρεσίες και καταναλωτική εμπιστοσύνη να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα.

Στην ΕΕ, η πτώση του δείκτη κλίματος στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, αντισταθμίστηκε από την άνοδο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να παραμένει αμετάβλητη. Αναλυτικότερα:

Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο δείκτης κλίματος συνεχίζει την πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, χάνοντας 1,2 και 2,1 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Στις Υπηρεσίες, ο σχετικός δείκτης βελτιώνεται κατά 0,7 μονάδες στην ΕΕ και παραμένει αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, ενώ στο Λιανικό Εμπόριο, ο αντίστοιχος δείκτης βελτιώνεται σε αμφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη (κατά +2,4 και +1,1 μονάδες αντίστοιχα). Αντίθετα, στις Κατασκευές σημειώνεται πτώση στο κλίμα και στις δύο ζώνες (-2,6 στην ΕΕ και -1,2 στην Ευρωζώνη). Τέλος, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη, αφού οι λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις των ευρωπαίων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας αντισταθμίζονται από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Για την πλήρη έκθεση πατήστε εδώ