Copa-Cogeca:απόρριψη εισαγωγών ακατέργαστης ζάχαρης στις αγορές της Ε.Ε.

Την απόρριψη κάθε νέας παραχώρησης που επιτρέπει την πρόσβαση περισσότερων εισαγωγών ακατέργαστης ζάχαρης στις αγορές της Ε.Ε. ζητούν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, καθώς και την διατήρηση του καθεστώτος των ποσοστώσεων της ζάχαρης, τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Συγκεκριμένα, οι δύο οργανώσεις κάλεσαν τους ευρωβουλευτές, στις 12 Νοεμβρίου, να απορρίψουν όλες τις νέες παραχωρήσεις που αυξάνουν την πρόσβαση στις εισαγωγές ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο στην αγορά της ΕΕ. Επίσης, ζήτησαν να διατηρηθούν οι κοινοτικές ποσοστώσεις παραγωγής ζάχαρης, τουλάχιστον μέχρι το 2020, υποστηρίζοντας ότι η βιομηχανία του τομέα χρειάζεται ένα σταθερό Ευρωπαϊκό καθεστώς ζάχαρης, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Η εν λόγω έκκληση έγινε εν όψει του γεγονότος πως η Επιτροπή Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου προετοιμάζει μια θέση σχετικά με το μέλλον του καθεστώτος. Μιλώντας επί του θέματος στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση των ποσοστώσεων παραγωγής ζάχαρης της ΕΕ τουλάχιστον μέχρι το 2020, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα βιώσιμο τομέα ζάχαρης στα χρόνια που έρχονται. Επίσης, θα πρέπει να εισαχθεί ένας μηχανισμός που θα θέτει στην αγορά ζάχαρη εκτός ποσόστωσης, όταν κρίνεται απαραίτητο για να διατηρηθεί η ισορροπία της».

Ο τομέας έχει ήδη αναδιαρθρωθεί σε πρωτοφανή κλίμακα, προκαλώντας την εγκατάλειψη της καλλιέργειας από 140.000 καλλιεργητές, καθώς και την απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας σε αγροτικές περιοχές, όπου συχνά δεν υπάρχει εναλλακτική πηγή απασχόλησης. Ο τομέας των ζαχαρότευτλων χρειάζεται ένα σταθερό καθεστώς, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του. Οι αγρότες έχουν ήδη επενδύσει πολλά στον τομέα και δεν μπορούν να δεχθούν περαιτέρω αποτυχίες. Επίσης, και οι ζαχαροπαραγωγές χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) – Λιγότερο Ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) υποστηρίζουν ότι θα ήταν εντελώς αδικαιολόγητο να αυξηθεί η αστάθεια και η μεταβλητότητα με την περιττή αφαίρεση εργαλείων διαχείρισης του εφοδιασμού της αγοράς από το 2015.

Οι οργανώσεις, επίσης, έχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προτάσεις της ΕΕ για τη βιομηχανία ραφιναρίσματος ζάχαρης, οι οποίες αυξάνουν τις εισαγωγές ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο στην ΕΕ, τις οποίες θεωρούν εντελώς απαράδεκτες καθώς  η μεταβατική περίοδος για την απελευθέρωση του εμπορίου με τις χώρες ΑΚΕ/ΛΑΧ τελειώνει το 2015. Όπως δήλωσε ο κ. Pesonen «Οι Copa-Cogeca απορρίπτουν αυτές τις προτάσεις, προειδοποιώντας ότι είναι ασυμβίβαστες με την παράταση του καθεστώτος ποσόστωσης ζάχαρης της ΕΕ και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα» Καταλήγοντας, κάλεσε τους ευρωβουλευτές να λάβουν τις ανησυχίες τους υπόψη, διαφορετικά θα υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση του κλάδου της ζάχαρης της ΕΕ, η οποία θα είναι επιζήμια για τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε το σχετικό φυλλάδιο το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Copa-Cogeca: //www.copa-cogeca.eu/Crops.aspx