Copa-Cogeca:η γεωργία έχει τεράστια συμβολή στην στρατηγική «ΕΕ 2020»

Για απαράδεκτες περικοπές των γεωργικών δαπανών που προκαλούνται από τις νέες προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020 προειδοποίησαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η εν λόγω Σύνοδος πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες από τις 22 έως τις 23 Νοεμβρίου, αφοσιωμένη αποκλειστικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.


Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, η γεωργία έχει τεράστια συμβολή στην στρατηγική «ΕΕ 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση, και οι προτάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με αυτή, θέτοντας  σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, μιλώντας κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της Copa, κ. Gerd Sonnleitner, επισήμανε: «Ο τομέας των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ απασχολεί περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι κεντρικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Όλο και περισσότεροι αγρότες και γεωργικοί συνεταιρισμοί σταματούν τις δραστηριότητές τους, περιοριζόμενοι από το υψηλό κόστος παραγωγής, που συχνά δεν καλύπτεται από τις τιμές παραγωγού, τις κακές καιρικές συνθήκες και την ακραία αστάθεια της αγοράς. Οι ευρωπαίοι αγρότες πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τα πρότυπα για την υψηλή ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος, στα οποία τα εισαγόμενα στην Ε.Ε. αγροτικά προϊόντα δεν χρειάζεται να ανταποκρίνονται. Το αγροτικό εισόδημα είναι στο μισό του μέσου επιπέδου των εσόδων σε άλλους τομείς και η ζήτηση τροφίμων αυξάνεται. Οι τελευταίες προτάσεις οδηγούν σε τεράστιες περικοπές των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες έως και 30% σε ορισμένες χώρες, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και προκαλώντας αύξηση της ανεργίας, γεγονός που τις καθιστά εντελώς απαράδεκτες».


Με την σειρά του ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Christian Pees, τόνισε «Οι γεωργικές δαπάνες, οι οποίες είναι λιγότερο από το 1% των δημοσίων δαπανών της ΕΕ, μειώνονται συνεχώς για πολλά χρόνια, ενώ άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία, κάνουν μεγάλες επενδύσεις στον γεωργικό τομέα τους για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και την εξασφάλιση διατροφής σε ένα αυξανόμενο πληθυσμό. Σύμφωνα με τις προτάσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) που κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, θα υπάρξει περαιτέρω περικοπή των δαπανών για τη γεωργία, επιπλέον των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μειώνουν ήδη τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ κατά 10% σε πραγματικούς όρους. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Οι γεωργικές δαπάνες της ΕΕ πρέπει να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2020, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφαλείς προμήθειες τροφίμων για 500 εκατομμύρια καταναλωτές. Χρειαζόμαστε επίσης μια γρήγορη απόφαση σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και την ΚΑΠ. Οι αγρότες ήδη καθυστερούν τις παραγωγικές και επενδυτικές αποφάσεις τους, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ και, αν αυτό συνεχιστεί θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την απασχόληση σε συναφείς τομείς, καθώς και στην σταθερότητα της αγοράς».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso, μαζί με πολλούς Ευρωβουλευτές έχουν, επίσης, κάνει έκκληση για μια ισχυρή, σύγχρονη, ανταγωνιστική μελλοντική ΚΑΠ, με έναν καλό προϋπολογισμό στην διάθεσή της. Γεγονός σημαντικότερο από ποτέ κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση.