Νέες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εν μέσω διαφωνιών από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Οι συζητήσεις και η διαβούλευση για την σύνταξη του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του διημέρου. Ο γρίφος για την οριστική του μορφή όμως παραμένει, καθώς διαπιστώνονται αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ. Αιτία είναι οι επιβαρύνσεις που φαίνεται να φέρνει για οικογένειες και μισθωτούς.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχουν αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες και πιο συγκεκριμένα:
    - για εισόδημα έως 18.000 ευρώ, συντελεστή 21%
    - από 18.001 έως 26.000 ευρώ, συντελεστή 26%
    - από 26.001 ευρώ και άνω, συντελεστή 45%

Αυτό που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, είναι η έκπτωση φόρου των 1950 ευρώ να ισχύει για όλα τα εισοδήματα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν υπερβολικές επιβαρύνσεις.
Πάντως αν εφαρμοστεί τελικά αυτή κλίμακα, για εισόδημα 26.000 ευρώ φαίνεται ότι υπάρχει ελάφρυνση 150 ευρώ σε σχέση που το σχέδιο που προωθούσε αρχικά το υπουργείο Οικονομικών. Σε σύγκριση όμως με ότι ισχύει σήμερα, για φορολογούμενο χωρίς παιδιά υπάρχει ελάφρυνση 10 ευρώ, για φορολογούμενο με 1 παιδί υπάρχει επιβάρυνση 190 ευρώ ενώ αν έχει 2 παιδιά, τότε η αύξηση φόρου ανεβαίνει στα 690 ευρώ.
Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι επιβαρύνσεις για φορολογούμενους με εισόδημα 50.000 ευρώ. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολούμενου, ο φόρος μπορεί να αυξηθεί από 2.000 εώς και 2.500 ευρω, σε σύγκριση με αυτό που ισχύει σήμερα.

Το βέβαιο είναι ότι η σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου αποτελεί έναν δισεπίλυτο γρίφο για την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει τελείως διαφορετική οπτική στο συγκεκριμένο θέμα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και μεγάλου μέρους των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.