Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης έφθασε χθες στην Αθήνα για να συντονίσει τη βοήθεια της ΕΕ που παρέχεται στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της μετά τις θανατηφόρες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.
Ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι η Ιταλία και η Ρουμανία έστειλαν 4 αεροπλάνα ενώ η Κύπρος απέστειλε πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες από χθες άρχισαν να συνδράμουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης. Προσφορές για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού έγιναν επίσης από την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και το Μαυροβούνιο. Σήμερα ο Επίτροπος Στυλιανίδης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Tσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως θα επισκεφθεί τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και θα συντονίσει την επιτόπια στήριξη της ΕΕ.
Ο Επίτροπος Στυλιανίδης δήλωσε: «Εδώ στην Αθήνα είχα συνάντηση με τον υπουργό κ. Νίκο Τόσκα προκειμένου να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις. Υπογράμμισα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να κάνει ό, τι χρειάζεται για να βοηθήσει τους Έλληνες και τις ελληνικές αρχές αυτές τις δύσκολες στιγμές που σπαράζουν καρδιές. Είμαστε όλοι μαζί σ' αυτό. Είναι μια ημέρα πένθους, αλλά από κοινού, ως Ευρωπαίοι, είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά αυτές τις πυρκαγιές. Μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας βοηθήσαμε να κινητοποιήσουμε αεροσκάφη, οχήματα, ιατρικό προσωπικό και πυροσβέστες. Είχαμε ακόμη περισσότερες προσφορές για βοήθεια χθες βράδυ και ευχαριστώ όλες τις χώρες που προσέφεραν στήριξη. Προτεραιότητά μας πρέπει να εξακολουθήσει να είναι η παροχή βοήθειας σε όσους επλήγησαν και αυτό για όσο χρόνο χρειαστεί.»
Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ (link is external) έχει επίσης ενεργοποιηθεί για να παρέχει στις ελληνικές αρχές εξειδικευμένους χάρτες ακριβείας. Παράλληλα, η Επιτροπή εξακολουθεί να συνδράμει άλλα κράτη μέλη που ζήτησαν βοήθεια. Στη Σουηδία, η στήριξη της ΕΕ συνεχίζεται με την παροχή 7 αεροπλάνων, περισσότερων από 300 πυροσβεστών και 60 οχημάτων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Για τη Λετονία, ήδη ενεργοποιήθηκε το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ (link is external) για να βοηθήσει τις εθνικές αρχές να χαρτογραφήσουν τις περιοχές κινδύνου. Η Επιτροπή συγχρηματοδοτεί το κόστος μεταφοράς της βοήθειας μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και συνδέει όλες τις αρχές πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη.
Η Επιτροπή έχει προτείνει την ενίσχυση της επέμβασης της πολιτικής προστασίας της ΕΕ μέσω του rescEU, έτσι ώστε, όταν πολλαπλές καταστροφές πλήττουν τα κράτη μέλη, αυτά είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να τις αντιμετωπίσουν. Η πρόταση rescEU αποτελεί βασικό στοιχείο του θεματολογίου του Προέδρου Γιούνκερ για μια Ευρώπη που προστατεύει. Βλ. από το Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης μαζί με το ενημερωτικό δελτίο «Λειτουργία του μηχανισμού καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη».