Τσαυτάρης για τη φορολόγηση των αγροτών

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες όλοι πρέπει να βάλουμε τον οβολό μας, έτσι ώστε στο πλαίσιο του δυνατού να συμβάλουμε στο να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Δεν έχει περιθώρια σήμερα καμία κοινωνική ομάδα να πει «άσε να πληρώσουν τα βάρη οι άλλοι κι εγώ να τη γλιτώσω». Είπαμε λοιπόν να βάλει και ο αγροτικός κόσμος το κομμάτι που του αναλογεί  στο πλαίσιο όμως του εφικτού με δύο κανόνες. Χαίρομαι μάλιστα που η προσπάθεια που έκανα να εξηγήσω αυτούς τους κανόνες στο οικονομικό επιτελείο βρίσκει ανταπόκριση.

Είπα ότι το σύστημα πρέπει να γίνεται αντικειμενικά και με στοιχεία. Δηλαδή να έχουμε πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Δηλαδή στοιχεία οικονομικά λογιστικά. Για λόγους απλούστευσης, καθώς μιλούμε για ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι, μορφωμένοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει κανένα νόημα ως προς το φορολογητέο εισόδημα να πάμε σε αυτό το εκατομμύριο των ανθρώπων, όταν οι 500.000, 600.000 από αυτούς έχουν 4,5 στρέμματα αμπέλι ή 10 στρέμματα στάρι και να του πούμε ότι κάθε μέρα θα μας δίνει στοιχεία για το πόσα ξόδεψε να το οργώσει, να το σκαλίσει κλπ. πιστεύω ότι δεν θα βγει ούτε ένα ευρώ φορολογητέας ύλης. Πρότεινα λοιπόν να υπάρχει ένα πλαφόν και πάνω από αυτό το όριο να πούμε σε αυτούς τους αγρότες, οι οποίοι είναι πραγματικά επαγγελματίες αγρότες, έχουν μεγάλα εισοδήματα, να καταβάλουν αυτό που τους αναλογεί.

Σας θυμίζω ότι μόλις το 20% των αγροτών έχουν πάνω από το 80% του αγροτικού εισοδήματος. Πρέπει το 20% να το κάνουμε 30%. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να πιάσουμε πραγματικά ένα εισόδημα.

Κι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει πρόβλημα να πει «έβγαλα κι εγώ ένα εισόδημα 10.000 ή 20.000 όπως και στα αστικά κέντρα ο έμπορος, ο βιοτέχνης, δίνει αυτός 1.000 ευρώ, να δώσω κι εγώ αυτό που μου αναλογεί και να συμβάλω».

Είναι αντικειμενικό γιατί μπαίνει ένα πλαφόν. Δεν είναι στρεμματικό το όριο. Θα είναι από την επιστροφή του ΦΠΑ, καθώς έτσι φαίνεται πολύ καθαρά ποιος έχει εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Πάνω λοιπόν από ένα όριο θα αρχίσει να λειτουργεί αυτό το σύστημα.

Και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και στους κανονισμούς των ενισχύσεων λέει «μην καταπιάνεστε με το μικρό»