Οι μειούμενες τιμές των διεθνών αγροτικών βασικών προϊόντων θα πρέπει να διευκολύνουν το νομοσχέδιο που οι φτωχότερες χώρες του κόσμου πληρώνουν για τις εισαγωγές τροφίμων, αν και η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ δημιουργεί "σοβαρές ανησυχίες", αναφέρει μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Οι παγκόσμιες εισαγωγές τροφίμων είναι πιθανόν να φθάσουν τα 1,467 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018, 3,0% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, αλλά ελαφρώς χαμηλότερες από τις προβλέψεις του Ιουλίου, σύμφωνα με την Food Outlook , μια εξαμηνιαία έκδοση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Οι μειούμενες τιμές για τον καφέ, το τσάι, το κακάο και τη ζάχαρη μειώνουν το συνολικό κόστος των εισαγωγών, αν και τα αυξανόμενα τέλη μεταφοράς αναμένεται να αντισταθμίσουν αυτό το αποτέλεσμα. Για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (LDC) και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος για τα τρόφιμα (LIFDC), απότομες πτώσεις της διεθνούς τιμής της ζάχαρης αντισταθμίζουν το αυξανόμενο κόστος των εισαγόμενων λαχανικών και σιτηρών.
Σε γενικές γραμμές, οι προοπτικές για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε τρόφιμα κατά το προσεχές έτος παραμένουν σύμφωνες με προηγούμενες εκτιμήσεις, με ισχυρές προοπτικές παραγωγής και επίπεδα αποθεμάτων που αλλοιώνουν τις τιμές. Ωστόσο, οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, οι εμπορικές πολιτικές και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δημιουργούν αβεβαιότητες, λέει ο FAO.
Το Food Outlook αναλύει τις τάσεις και τις εξελίξεις στις αγορές σιτηρών, το σύμπλεγμα των ελαιούχων σπόρων, τη ζάχαρη, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα ψαριών. Η έκδοση του Νοεμβρίου προσφέρει επίσης μια λεπτομερή ανάλυση των αγορών της μανιόκας και την παρατεταμένη πτώση των διεθνών τιμών καφέ. Ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό γνώρισμα αναλύει τις πρόσφατες συνθήκες στις παγκόσμιες αγορές μπανάνας και μεγάλων τροπικών φρούτων, όπου το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να επιταχύνει κατά 18% από πέρυσι.
Τάσεις στην αγορά της μανιόκας
Η ανασκόπηση της εξέλιξης των τροφίμων στα βασικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών - σιταριού, αραβοσίτου και ρυζιού - δείχνει γενικά αυστηρότερους όρους, σε σύγκριση με μια ισχυρή βάση για την προσφορά και τα αποθέματα.
Το επίκεντρο αυτής της έκθεσης είναι οι αγορές για τη μανιόκα, μια σημαντική καλλιέργεια για την επισιτιστική ασφάλεια με εξαιρετικά περιφερειακό χαρακτήρα. Η παγκόσμια παραγωγή το 2018 προβλέπεται από τον FAO να ανέλθει σε 277 εκατομμύρια τόνους, μια ετήσια αύξηση 0,5% μετά από δύο δεκαετίες πολύ πιο γρήγορης επέκτασης. Ο όγκος των συναλλαγών, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να μειωθεί κατά 36%.
Αυτή η επιβράδυνση αντικατοπτρίζει κυρίως την αβεβαιότητα στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου η μανιόκα καλλιεργείται ευρέως από μικρούς κατόχους για εξαγωγή στην Κίνα. Η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει συνήθως τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εισαγωγών μανιόκας, εκτοξεύει μεγάλα αποθέματα αραβοσίτου, κύριο ανταγωνιστή της καλλιέργειας για ενέργεια, ζωοτροφές και βιομηχανική χρήση, σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Οι προοπτικές για μια διεθνή αγορά μανιταριών που επεκτείνεται πέρα από την Ασία "παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αόριστες", λέει ο FAO.
Το κατά πόσον ορισμένοι γεωργοί θα αποδιωχθούν από τις επιχειρήσεις λόγω της μείωσης των κινεζικών εισαγωγών και της έλλειψης αντισταθμιστικής ζήτησης από άλλες χώρες παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Η παραγωγή στην υποσαχάρια Αφρική στο σύνολό της, όπου η μανιόκα είναι μια σημαντική καλλιέργεια τροφίμων, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2,0% για να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ 161 εκατομμυρίων τόνων. Αυτό θα μεταφράζεται σε μια κατά κεφαλήν διαθεσιμότητα μανιόκας ως τροφή περίπου 86 κιλών, ελαφρά μείωση από το προηγούμενο έτος λόγω της ταχύτερης αύξησης του πληθυσμού στην περιοχή.
Τι είναι ζυθοποιία στην αγορά καφέ;
Οι τιμές καφέ στις διεθνείς αγορές σήμερα είναι σε πραγματικούς όρους κατά 45% χαμηλότερες από τα επίπεδα τους το 2011, μια παρατεταμένη πτώση που αναζωογονεί τις αναμνήσεις της κρίσης του τομέα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Καθώς ο καφές είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο τροπικό προϊόν και παράγει σημαντικά έσοδα από τις εξαγωγές για χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές τροφίμων για να καλύψουν τις ανάγκες τους, η πτώση των τιμών είναι ανησυχητική, ιδίως επειδή επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των περίπου 25 εκατομμυρίων μικρών παραγωγών που αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής.
Ο ρόλος του καφέ μπορεί να είναι μεγάλος - αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων στο Μπουρούντι και κοντά σε ένα τρίτο στην Κολομβία, την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα, προκαλώντας σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην απασχόληση και στα εισοδήματα και αυξάνοντας τις μεταναστευτικές πιέσεις, σημειώνει ο οικονομολόγος FAO El-Mamoun Amrouk.
Ενώ διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της βραδείας αύξησης της κατανάλωσης και ενδεχομένως της υπερβολικής ισχύος της αγοράς από τις μεγάλες καφετιέρες καφέ, μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, οι αδύναμες τιμές του καφέ οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις συνθήκες υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατομμύρια τσάντες, ένα ρεκόρ υψηλό, και να προσθέσει τα παγκόσμια αποθέματα, τα οποία είναι επίσης σε υψηλό όλων των εποχών.
Τον περασμένο μήνα, οι καλλιεργητές καφέ από περισσότερες από 30 χώρες απευθύνθηκαν σε διευθυντικά στελέχη της βιομηχανίας καφέ για συντονισμένη δράση για την άμβλυνση των επιπτώσεων των μειωμένων τιμών.
Απαιτείται κάποιο είδος συντονισμένης διεθνούς δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όμως αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι η συνεργασία που εξασφαλίζει την εύλογη επέκταση του τομέα, σύμφωνα με τον FAO.
Καθώς οι μεταβολές των τιμών επηρεάζουν τους μικρούς καλλιεργητές καφέ με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση από ό, τι οι καταναλωτές, μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική θα ήταν να δημιουργηθούν προϊόντα καφέ με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, σύμφωνα με τον El-Mamoun, σημειώνοντας ότι αυτό θα απαιτούσε από τις χώρες- περιορίζοντας τα τιμολόγια στα επεξεργασμένα προϊόντα καφέ.