Oι ΜΚΟ που θα λάβουν χρηματοδότηση από τη EuroCharity για το 2012‏

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και o «Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Φθιώτιδας» είναι οι αποδέκτες  της χρηματοδότησης

 

Η EuroCharity για μια ακόμα χρονιά, έκανε πράξη τη δέσμευσή της ενισχύοντας την κοινωνία των πολιτών μέσω της ετήσιας διαδικασίας χρηματοδότησης προγραμμάτων ΜΚΟ.

Η διαδικασία ανάδειξης των Προγραμμάτων ΜΚΟ που θα χρηματοδοτηθούν από τη EuroCharity για το 2011, ξεκίνησε την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 με την πρόσκληση συμμετοχής προς τις ενδιαφερόμενες Οργανώσεις, συνεχίστηκε με τη ψηφοφορία των υποψήφιων Προγραμμάτων στην επίσημη σελίδα της EuroCharity στο Facebook (www.facebook.com/EuroCharityGR) και ολοκληρώθηκε με τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012. Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην ηλεκτρονική ψηφοφορία η οποία έγινε για πρώτη χρονιά μέσω Facebook, καθώς 7.347 άτομα ψήφισαν τη ΜΚΟ της επιλογής τους (5.200 επιβεβαιωμένες ψήφοι).

Η Ειδική Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτηθούν συνολικά δύο Προγράμματα ΜΚΟ για το τρέχον έτος. Με βάση τα αποτελέσματα της  ψηφοφορίας και της γνωμοδότησης των μελών της Επιτροπής οι δράσεις που τελικά θα χρηματοδοτηθούν από τη EuroCharity για το 2012 είναι το πρόγραμμα «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για 60 παιδιά σε κίνδυνο. Μαζί θα τα καταφέρουμε!» του οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού και το πρόγραμμα «Προστατευμένα Διαμερίσματα» του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Φθιώτιδας.

Η κ. Ρεγγίνα Σότρα, Stakeholder Relations Manager, EuroCharity, δήλωσε σχετικά με την ψηφοφορία: «Η EuroCharity ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία, στηρίζοντας το Πρόγραμμα της επιλογής τους, καθώς και τις ΜΚΟ που έλαβαν μέρος σε αυτή. Φτάνοντας τα 14 χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε την έντονη κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη των συμπολιτών μας που ενισχύει η σημερινή οικονομική συγκυρία και δεσμευόμαστε ότι, μέσω του θεσμού της χρηματοδότησης θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κοινωνία των πολιτών και τα επόμενα χρόνια.»

 

 

Σχετικά με τη EuroCharity

Η εταιρεία EuroCharity, με γραφεία σε Αθήνα και Βρυξέλλες, έχει σκοπό να προσφέρει καινοτόμες on-line και off-line υπηρεσίες σε θέματα που σχετίζονται με την εταιρική υπευθυνότητα, την πράσινη οικονομία, την αειφόρο ανάπτυξη και την επιχειρηματική αριστεία. Στα μέλη της περιλαμβάνονται εταιρείες, μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, δημόσιοι φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επαγγελματικά σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι ηλεκτρονικοί οδηγοί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Πράσινης Οικονομίας λειτουργούν στο www.eurocharity.gr για το ελληνικό κοινό και στο www.eurocharity.eu σε ευρωπαϊκό επίπεδο (European portal), τα οποία είναι κλιματικά ουδέτερα. Tο ηλεκτρονικό newsletter, η διοργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, η ενότητα Members-to-Members, η ετήσια έκδοση EuroCharity Yearbook και το Sustainability Forum συμβάλλουν στη δυναμικότερη προβολή του κοινωνικού και περιβαλλοντικού έργου των μελών της EuroCharity χτίζοντας γέφυρες μεταξύ αυτών, της αγοράς και της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργούν. www.eurocharity.gr / www.eurocharity.eu

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

 

Αποτελέσματα ψηφοφορίας

 

ΨΗΦΙΣΑΝ

7.347

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ

5.480

 

 

 

 

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΨΗΦΩΝ

ΜΚΟ

2.352

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

1.601

«ΕΛΕΠΑΠ» - Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων

1.549

Special Olympics International Hellas

1.192

«Μείνε Δυνατός» - Κοινωφελής Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων του Καρκίνου

996

«Άλμα Ζωής» - Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Νομού Θεσσαλονίκης

898

Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΕΕΑΣΚΠ)

792

«Αμυμώνη» - Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Οράσεως & Πρόσθετες Ειδικές Ανάγκες

765

PRAKSIS - Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας

765

Κέντρο Ζωής

763

Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΕΕΣΚΠ)

754

Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών

708

Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων

666

Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας

641

«ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» - Σύλλογος Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση

635

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

624

Σύλλογος ατόμων με κινητικά προβλήματα Ν. Ροδόπης και Φίλων «ΠΕΡΠΑΤΩ»

618

Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Θεσ/κης

588

Ελληνική Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»

586

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

578

Εταιρία Mέριμνας και Aποκατάστασης Aτόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

536

Ε.ΔΑΣ.Α. - Εθελοντές ΔΑΣοπυροπροστασίας Αττικής

506

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.)

490

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

436

Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάϊμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου

422

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

407

Home Start Ν. Ιωνίας-Βόλου

400

«ΚΑΛΥΨΩ» - Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών

374

Σ.Ο.Ψ.Υ. Αθηνών - Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία

373

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Φθιώτιδας

346

Κέντρο Eκπαίδευσης και Mέριμνας Oικογένειας και Παιδιού «O Πλάτων» Ναύπακτου (Κ.Ε.Μ.Ο.Π)

320

TACT HELLAS - Training and Consultation Today in Hellas

318

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία»

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

 

Συνοπτική παρουσίαση των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν

 

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για 60 παιδιά σε κίνδυνο. Μαζί θα τα καταφέρουμε!

 

Η μεγαλύτερη αναγνώριση για έναν Οργανισμό είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου η οποία αποδεικνύεται περίτρανα ιδιαίτερα όταν κάποιος αποφασίζει να γίνει άνευ όρων δωρητής.

 

Το 2010 και με τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας του Αγρινίου, των Δημοτικών Αρχών, παραχωρήθηκε στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ο παιδικός σταθμός στα Καλύβια Αγρινίου.

 

Αφορμή της παραχώρησης ήταν η αυξημένη ανάγκη στην περιοχή για στήριξη παιδιών οι οικογένειες των οποίων βρίσκονταν σε κρίση. Με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, με προσωπική δουλειά των δημοτών και με κινητοποίηση των επαγγελματιών της περιοχής, το νέο σπίτι του Οργανισμού έγινε πραγματικότητα και είναι πλέον έτοιμο να φροντίσει 20 παιδιά!

 

Η κ. Ισαβέλλα Αρβανίτη, στη μνήμη των γονιών της, αποφάσισε να αναλάβει αποκλειστικά το κόστος αγοράς της γης, της μελέτης αλλά και της ανέγερσης – επίπλωσης ενός συγκροτήματος αποκλειστικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του Οργανισμού στο Αίγιο, το οποίο να διαθέτει:

 

• Ένα κτίριο σχεδιασμένο για νήπια με παιδικά δωμάτια, χώρους παιχνιδιού, αυτόνομες κουζίνες και μπάνια

• Ένα κεντρικό κτίριο με κουζίνα, τραπεζαρία, χώρους διαβάσματος και αποθηκευτικούς χώρους

• Δύο επιπλέον κτίρια με κρεβατοκάμαρες, το ένα για τα κορίτσια και το άλλο για τα αγόρια του σπιτιού

• Συνολικά θα είναι 3 Σπίτια για 40 παιδιά!

 

Η κατασκευή τους ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010 και είναι έτοιμα να ανοίξουν τις πόρτες τους.

 

Χρειαζόμαστε την στήριξη όλων σας για να καλύψουμε μέρος των Πάγιων Λειτουργικών Αναγκών του 4 αυτών σπιτιών για τον 1ο χρόνο λειτουργίας του, και συγκεκριμένα Ρεύμα – Νερό & Τηλέφωνο για έναν ολόκληρο χρόνο!

 

Συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος (σε ευρώ): 7.000 / έτος

 
 

 

 

«Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Φθιώτιδας»

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Προστατευμένα Διαμερίσματα

 

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό, την εξασφάλιση του πρωταρχικού δικαιώματος των ΑμεΑ για ανεξάρτητη διαβίωση ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβιούν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον της κατοικίας τους που πρέπει να είναι διαφορετικός από το χώρο της εργασίας τους.

 

Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την επίτευξη 4 βασικών στόχων:

α) Βελτίωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων

β) Βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων

γ) Διασφάλιση της ποιότητας ζωής και η μερική ή ολική ένταξη στην κοινότητα

δ) Διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας για τους ενοίκους

 

Η λειτουργία της κατοικίας είναι ανοικτή στην Κοινότητα και προσομοιάζει με οικογενειακό περιβάλλον.

 

ΣΤΟΧΟΙ

• Συναποφυγή της περιθωριοποίησης των ΑμεΑ

• Υγιεινή, άνετη και ασφαλής διαμονή των ενοίκων όπου κάθε ένοικος έχει τον προσωπικό του χώρο και αισθάνεται το διαμέρισμα σαν το σπίτι του.

• Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή (σύμφωνα με οδηγία ειδικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, ο οποίος έχει λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ενοίκων), η οποία είναι δυνατόν να παρασκευάζεται και μέσα στην κατοικία με τη συμμετοχή, στο βαθμό του εφικτού, των ίδιων των ενοίκων κατά την επιθυμία τους και μετά από συλλογική απόφαση.

• Μέριμνα για την ιατρική φροντίδα και την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή κάθε ατόμου ανάλογα με τις ανάγκες του.

• Μέριμνα για την κατάλληλη ψυχαγωγία και τη συμμετοχή κάθε ενοίκου σε κατάλληλες κοινωνικές εκδηλώσεις ανάλογα με τις επιθυμίες του.

• Εκπαίδευση και αγωγή για τη βελτίωση των προσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων κάθε ενοίκου, ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός βαθμός αυτονομίας και συνύπαρξης με τους άλλους.

• Ενθάρρυνση των επαφών με το οικογενειακό περιβάλλον.

• Εξεύρεση εθελοντών, φίλων, οικογενειών και φορέων που μπορούν να υποστηρίζουν την καλύτερη διαβίωση και ένταξη των AμεA.

• Συστηματική συνεργασία με τους υπεύθυνους των τμημάτων και προγραμμάτων (θεραπευτικά προγράμματα, προστατευόμενα προ-επαγγελματικά εργαστήρια, ΕΚΕΚ (ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ) πρόγραμμα εθελοντών) ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συνοχή της παρεχόμενης αγωγής και εκπαίδευσης.

 

Ο θεσμός της διαβίωσης των ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή και πολλαπλές αναπηρίες σε κατοικίες βασίζεται στο πρωταρχικό δικαίωμα κάθε ατόμου για αξιοπρεπή υποστηριζόμενη διαβίωση που θα του δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε να διαβιώνει στο μέτρο του εφικτού πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Ο θεσμός συμβάλλει στην αποφυγή περιπτώσεων περιθωριοποίησης ή ιδρυματοποίησης, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της διαβίωσης των ενηλίκων με Νοητική Υστέρηση, στην προοπτική μακράς διάρκειας, ενδεχομένως δια βίου παραμονής.

 

Συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος (σε ευρώ): 14.000 / έτος