Αισιόδοξη είναι η «ματιά» των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, καθώς καταγράφεται θετική πρόβλεψη και για τον τζίρο και για το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Από την άλλη, δεν μπορούν να παραβλεφθούν εμπόδια όπως η υψηλή έμμεση φορολογία, η γραφειοκρατία, η πολυνομία του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την κυλιόμενη εξαμηνιαία Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η πλειοψηφία των στελεχών του κλάδου προβλέπει αύξηση των πωλήσεων για το 1ο εξάμηνο του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις στον κλάδο θα κινηθούν αυξητικά κατά 33%, η οποία είναι η μεγαλύτερη αύξηση η οποία έχει καταγραφεί την τελευταία τριετία. Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 0,5% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιανουάριος 2019-Ιούνιος 2019 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2018.
Αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου, το 52%, θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη, το 24% ότι χειροτέρεψε και το 24% ότι βελτιώθηκε. Συγκριτικά με τις μετρήσεις του 2017, η οικονομική κατάσταση πρόκειται για σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δεν καταγράφεται αυτήν τη στιγμή δυναμική για περαιτέρω βελτίωση.
Η έρευνα αποτυπώνει και τα βασικά προβλήματα που εντοπίζουν τα στελέχη του Λιανεμπορίου Τροφίμων στην επιχειρηματική τους εξέλιξη. Τα εξωγενή προβλήματα εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν. Συγκεκριμένα, ως βασικό πρόβλημα καταγράφεται η αβεβαιότητα του περιβάλλοντος (κοινωνικού-οικονομικού), κάτι που αποδίδεται τόσο στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα, όσο και στις γενικότερες αλλαγές που διέρχεται ο συγκεκριμένος κλάδος διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα.
πηγή: ΣΕΠΕ