ΙΟΒΕ:Αποτελέσματα Οικονομικής Συγκυρίας Δεκέμβριος 2012

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 1,3 μονάδες, κινούμενος στις 87,0, ενώ στην ΕΕ παρέμεινε σχετικά σταθερό (+0,3), στις 88,4 μονάδες, απέχοντας αρκετά ακόμα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Σε επίπεδο τομέων στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από όλους τους τομείς, εκτός Λιανεμπορίου, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βελτιώνεται μόνο οριακά. Στην ΕΕ, η άνοδος του δείκτη σε Βιομηχανία και Κατασκευές αντισταθμίζεται από τη μείωση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ΕΕ δεν μεταβάλλεται από τα επίπεδα Νοεμβρίου. Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία, ο δείκτης κλίματος ενισχύεται για δεύτερο κατά σειρά μήνα στην ΕΕ (+1,4) και την Ευρωζώνη (+0,6), ενώ στις Υπηρεσίες, το κλίμα βελτιώνεται στην Ευρωζώνη (+2,1), αλλά επιδεινώνεται στην ΕΕ (-2,3). Στο Λιανικό Εμπόριο, ο αντίστοιχος δείκτης υποχωρεί κατά μία μονάδα σε αμφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ αντίθετα στις Κατασκευές καταγράφεται αντίστοιχη βελτίωση και στις δύο ζώνες. Τέλος, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ανακάμπτει οριακά στην Ευρωζώνη (+0,4), παραμένοντας αμετάβλητος στην ΕΕ (-0,3). Οι καταναλωτές και στις δύο ζώνες προβαίνουν σε ευμενέστερες προβλέψεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, με τις προβλέψεις όμως για την εξέλιξη της ανεργίας να επιδεινώνονται, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Αναλυτικότερα:

    Στη Βιομηχανία, οι αρνητικοί δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών περιορίζονται στις -12,7 και -14,4 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Σε αμφότερες τις ζώνες, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής βελτιώνονται και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης ανακάμπτουν οριακά. Τέλος, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα σημειώνεται μικρή αποκλιμάκωση στην ΕΕ και σταθερότητα του σχετικού δείκτη στην Ευρωζώνη.
    Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώνονται στις -11,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -9,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους διευρύνονται στην ΕΕ και βελτιώνονται οριακά στην Ευρωζώνη, ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση σημειώνεται πτώση 2 μονάδων στον δείκτη της ΕΕ και βελτίωση κατά 3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Τέλος, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχωρούν οριακά στην ΕΕ, αλλά κερδίζουν έδαφος στην Ευρωζώνη.
    Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες μειώνονται στις -10,3 και -15,8 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα διευρύνονται κατά 4 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ελαφρά και στις δύο ζώνες. Τέλος, οριακή πτώση καταγράφει ο δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες στην ΕΕ, ενώ στην Ευρωζώνη παραμένει στα ίδια ακριβώς επίπεδα.

Για την πλήρη έκθεση πατήστε εδώ