Τσαυτάρης:έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές των ζωοτροφών

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στο T/Σ ΕΡΤ 3, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Ντόζη.


Ένα από τα θέματα που μου έθεσαν ήταν το κόστος των ζωοτροφών. Αυτή τη στιγμή έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές των ζωοτροφών. Αυτό το είπα ο ίδιος και το συζήτησα μαζί τους από την πρώτη στιγμή που πήγα στο Υπουργείο. Αυτή ήταν και η αιτία που πήγα από το καλοκαίρι στην Ε.Ε. να τους θέσω το πρόβλημα, να ζητήσω βοήθεια για τους κτηνοτρόφους ειδικά με το μηχανισμό de minimis, να τον ανοίξουμε. Πραγματικά μας τον έδωσε η Ε.Ε πρώτη φορά, καταφέραμε να βρούμε τα χρήματα ύψους 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να αγοράσουν ζωοτροφές. Μάλιστα προχθές αν δεν είχε απεργία το τυπογραφείο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, θα είχε αρχίσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους αρχικά στους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους των πεδινών περιοχών, μετά στους πτηνοτρόφους και αργότερα στους χοιροτρόφους που έχουν χοιρομητέρες. Τα χρήματα των βοοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων των ορεινών περιοχών, επειδή προέρχονται από το Άρθρο 68, θα δοθούν τελευταία.

Το τρίτο αίτημα που έθεσαν οι αγρότες από τη Θεσσαλία αφορούσε στο πράσινο σκουλήκι και τα βαμβάκια. Είπαν ότι αρκετοί γεωργοί έχουν υποστεί ζημιά από το σκουλήκι, έχει μειωθεί η απόδοσή τους. Αυτό όμως δεν είναι ένα γενικότερο φαινόμενο γιατί τους έδειξα τις καταστάσεις των παραδόσεων βάμβακος στα εκκοκκιστήρια. Για παράδειγμα στα εκκοκκιστήρια της Λάρισας ο μέσος όρος της φετινής χρονιάς ήταν 341 κιλά το στρέμμα. Ήταν καλή χρονιά για το βαμβάκι και συμφώνησα και οι ίδιοι. Κάποιοι όμως έχουν πάθει ζημιά με το σκουλήκι. Ανησυχούσαν για το πώς θα αποζημιωθούν αλλά κυρίως πώς θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μέσα στο Φεβρουάριο οι βαμβακοκαλλιεργητές παρά του ότι πήραν ενιαία ενίσχυση το φθινόπωρο, όταν είχαμε δώσει συνολικά 2,2 δις ευρώ, τώρα θα πάρουν επιπλέον περίπου 200 εκατ. ευρώ ως συνδεδεμένη ενίσχυση. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παράξεις για να πάρεις και αυτή την ενίσχυση.  Ανησυχούσαν, λοιπόν, μήπως επειδή υπέστησαν κάποιοι καλλιεργητές ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, έχει μειωθεί η απόδοση τους τόσο που δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Έκαναν λάθος σ’ αυτό γιατί τους εξήγησα ότι η ζημιά που υφίσταται ο αγρότης ένεκα συνθηκών όπως τον παγετό, το χαλάζι, προστίθεται στην απόδοση του, άρα δεν είναι αιτία και δεν κινδυνεύει η συνδεδεμένη τους ενίσχυση.