Το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει προκαλέσει περιδίνηση στις οικονομίες, στις εταιρείες και στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές
Το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει προκαλέσει περιδίνηση στις οικονομίες, στις εταιρείες και στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές.
Από τη Wall Street μέχρι το Λονδίνο και την Ασία τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο περνούν την χειρότερη εβδομάδα τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης.
«Είναι σαν ένα τρενάκι του τρόμου για τις μεγάλες αγορές, κυρίως για την Wall Street. Δεν έχουμε δει αυτού του είδους τις απώλειες για πολύ καιρό γιατί τώρα ο κορονοϊός εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο χρηματιστής, Τζάκσον Γουόνγκ.
Για πολλούς όμως αυτό είναι σε τροχιά διόρθωσης, κάτι που σημαίνει ότι οι δείκτες είναι 10% κάτω από το ύψος ρεκόρ που έφτασαν τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου.
«Κατά τη δική μας άποψη υπάρχει ακόμα θεμελιώδης ενίσχυση όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κεφαλαιαγορά που παίρνει ώθηση από εδώ. Οπότε ναι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για διόρθωση. Και σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει καμία ένδειξη για υλική ή δυσοίωνη μείωση στις τιμές των μετοχών» δήλωσε ο οικονομολόγος, Έρικ Βίγκαντ.
Η χρονική συγκυρία όμως είναι περίεργη. Η παγκόσμια οικονομία έχει εξασθενίσει αρκετά για να πιάσει έναν ιό από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και την αργή ανάπτυξη στην Ευρώπη.
«Δεν φαίνεται καλό, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το χρηματιστήριο έχει μολυνθεί με την πραγματική έννοια του όρου. Δεν θέλω να είμαι κυνικός αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Ακόμα δεν ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό, είναι μια νέα διάσταση και αυτό που είναι χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε το πως αυτό θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Η ανασφάλεια είναι δηλητήριο για την αγορά» δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής, Ρόμπερ Χάβλερ.
Η παγκόσμια μόλυνση δείχνει να έχει διεθνή πορεία. Το πετρέλαιο βυθίζεται ενώ οι έμποροι περιμένουν μείωση στη ζήτηση. Οι βελγικές αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι μειώνουν τις πτήσεις τους στη βόρεια Ιταλία κατά 30% εξαιτίας του κορονοϊού.
Ενώ μπορεί να μην ταξιδεύετε και να κυκλοφορείτε έξω πολύ, μπορεί να είστε σε θέση να εξοικονομήσετε χρήματα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι χώρες σας θα χάσουν. Για πολλές χώρες και περιοχές ο τουρισμός, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι μεγάλες πηγές εισοδήματος, όπως στην Ιταλία.
Οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία υπολογίζονται στο 90% για τον Μάρτιο σύμφωνα με τα τοπικά συμβούλια.
«Δεν μπορούμε την μια ημέρα να κλείσουμε τα πάντα και την επόμενη να τα ανοίξουμε. Κάθε επιλογή που κάνουμε γίνεται με βάσει τις αρμόδιες ιατρικές αρχές και την κοινή λογική. Σε ότι αφορά ειδικά τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τα μουσεία θα αποφασίσουμε σε συντονισμό με τις αρχές για το πότε θα ανοίξουν ξανά, η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.
Μετά το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας που ακυρώθηκε στη Βαρκελώνη, ακυρώθηκε και η Παγκόσμια Έκθεση Αυτοκινήτου στη Γενεύη. Η κυβέρνηση της Ελβετίας απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 1000 ατόμων μέχρι τις 15 Μαρτίου εξαιτίας ανησυχιών για τον κορονοϊό.