Ernst&Young:η αύξηση του εμπορίου και της ζήτησης θα βελτιώσει την οικονομία στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές

Η αύξηση του εμπορίου, η χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και η αυξημένη ζήτηση για (βασικά) εμπορεύματα θα οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές (ΤΑΑ) το 2013, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF) της Ernst & Young.

Παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των 25 κορυφαίων ΤΑΑ το 2012 ήταν σχετικά απαισιόδοξη λόγω της μειωμένης παγκόσμιας ανάπτυξης, οι ΤΑΑ άρχισαν να ανακτούν τη δυναμική τους καταγράφοντας ανάπτυξη 4,7%. Η έκθεση εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις 25 χώρες θα επιταχυνθεί φτάνοντας το 5,4% το 2013 και το 6,4% το 2014. Η επίδοση αυτή πρέπει να συγκριθεί με τις πενιχρές επιδόσεις των ανεπτυγμένων αγορών, ιδιαίτερα της Ευρωζώνης που αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος.

Ωστόσο, οι επιδόσεις θα διαφοροποιηθούν κατά γεωγραφική περιοχή, καθώς οι ΤΑΑ στην Ασία αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 7% το 2013 και 7,8% το 2014 και στη Λατινική Αμερική 3,8% το 2013 και 4,8% το 2014. Οι οικονομικές προοπτικές για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην Ευρωζώνη, ενώ οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να συγκρατούν την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Alexis Karklins-Marchay, εκ των επικεφαλής του Emerging Markets Center της Ernst & Young σχολιάζει: «Τόσο οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, όσο και οι πολιτικοί μπορούν να μην ανησυχούν. Η επιβράδυνση των ΤΑΑ κατά το 2012 φαίνεται να είναι απλώς ένα παραπάτημα από το οποίο τώρα συνέρχονται. Οι ΤΑΑ εξελίσσονται σε ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάκαμψης στην οποία οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι οι ουραγοί.»

Οι προσανατολισμένες στο εμπόριο ΤΑΑ ανακτούν δυναμική ταχύτερα

Όλες οι ΤΑΑ έχουν μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς για τα τελευταία 20 χρόνια, επεκτείνοντας τις οικονομικές τους δραστηριότητες στο εμπόριο και στην ανταλλαγή της γνώσης. Αυτό εξακολουθεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες τους.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 άρχισαν να εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι ΤΑΑ που προσανατολίζονται στο εμπόριο, ιδιαίτερα στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω των αποτελεσμάτων της βελτίωσης του εμπορίου και του αντίκτυπου των μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν ληφθεί το 2012.

Η έκθεση προβλέπει ότι κατά τα επόμενα 10 χρόνια το διμερές εμπόριο μεταξύ των αναδυόμενων ασιατικών οικονομιών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς θα αυξάνεται η ζήτηση για πιο εξελιγμένα καταναλωτικά προϊόντα από τη μεσαία τάξη.

Η ομαλή προσγείωση της Κίνας βοήθησε τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας

Η Κίνα «προσγειώθηκε» ομαλά με σαφείς ενδείξεις ότι η επιβράδυνση πλησιάζει προς το τέλος της. Η έκθεση προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 8,3% το 2013 και στο 9% το 2014.

Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε πέρυσι ήταν κυρίως συγκυριακή, λόγω αυστηρότερης εγχώριας πολιτικής που είχε προηγηθεί αλλά και της επιβράδυνσης βασικών εξαγωγικών αγορών, όπως η Ευρώπη.

Η επιτυχημένη ομαλή προσγείωση έχει αρχίσει ήδη να έχει θετικό αντίκτυπο σε άλλες ΤΑΑ. Καθώς η ανάκαμψη επεκτείνεται σε όλη την Ασία, η έκθεση προβλέπει ταχύτερη ανάπτυξη στην Κορέα, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

Επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας εξακολουθούν να δίνουν ώθηση στις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες, επιτρέποντας στις οικονομίες αυτές να διατηρήσουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μετά την τελευταία τριμηνιαία έκθεση, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,5%.

Καθώς η Κίνα εξακολουθεί να βελτιώνει τη θέση της όσον αφορά στον καταμερισμό εργασίας, θα δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς χαμηλότερου κόστους της Ασίας. Η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό μερίδιο τους στην παγκόσμια αγορά κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από περίπου 5% που είναι σήμερα σε περισσότερο από 10% κατά τα επόμενα 25 χρόνια.

Η ανάπτυξη των αναδυομένων Ασιατικών οικονομιών ενισχύει και τις άλλες ΤΑΑ


Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, εκτός από την ενίσχυση των αγορών της Ασίας, θα βοηθήσει την ανάπτυξη των οικονομιών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για εμπορεύματα. Τα οφέλη αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν από αυξημένες αγορές κακάο προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη κατανάλωση σοκολάτας, μέχρι το πετρέλαιο και τα ορυκτά, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις κατασκευές.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή, αναμένεται να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική. Το Μεξικό, το οποίο υπέφερε λιγότερο από άλλες περιφερειακές αγορές το 2012, θα επωφεληθεί επίσης από τους ισχυρούς εμπορικούς του δεσμούς με τις ΗΠΑ, όπου η ζήτηση για εισαγωγές προβλέπεται να αυξηθεί το 2013.

Η έκθεση προβλέπει ότι τόσο η Γκάνα όσο και η Νιγηρία θα αναπτυχθούν κατά τουλάχιστον 6% το 2013, χάρη της ισχυρότερης ζήτησης για εμπορεύματα από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας.

Ωστόσο, λόγω των ισχυρών εμπορικών και οικονομικών δεσμών με την Ευρωζώνη, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές ΤΑΑ ενδέχεται να υστερήσουν το 2013 σε σχέση με τις ομόλογες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Προβλέπεται μια υποτονική επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναδυόμενων Ευρωπαϊκών οικονομιών, από 2,3% το 2012 σε 2,9% το 2013.

Ευκαιρίες αγορών

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις συγχωνεύσεις και εξαγορές προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση, να εδραιώσουν ή να επεκτείνουν τη δυνατότητα τους να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των ΤΑΑ. Ωστόσο η τάση αυτή είναι αμφίδρομη. Το 2012, οι επιχειρήσεις στις ΤΑΑ έτειναν τις προσπάθειές τους ώστε να αγοράσουν πόρους, τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται έντονα στην εξαγορά επιχειρήσεων στις αναδυόμενες αγορές, φανερώνοντας ότι αναζητούν ευκαιρίες πέρα από την τελματωμένη ευρωπαϊκή οικονομία. Όμως εξωστρεφείς Σ&Ε προερχόμενες από τις αναδυόμενες αγορές αποτελούν εξίσου σημαντικό συστατικό των συναλλαγών αυτών.

Ο Alexis Karklins-Marchay σχολιάζει: «Πολλές διεθνείς εταιρείες διαθέτουν σημαντικά αποθέματα μετρητών. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερες εξαγορές στις ΤΑΑ, ενώ αναπτυσσόμενοι «πρωταθλητές» από αυτές τις αγορές αναζητούν ευκαιρίες μεταξύ των ανταγωνιστών τους στις ανεπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.»

Οι προοπτικές

Ο Alexis Karklins-Marchay καταλήγει: «Οι προοπτικές για τις ΤΑΑ φαίνονται εξαιρετικά θετικές. Η πλειονότητα των αγορών έχει εμφανίσει ανθεκτικότητα στην πρόσφατη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επικεντρωθούν στην πολιτική σταθερότητα, τη σταθερή και συνετή μακροοικονομική πολιτική, τις υψηλές επενδύσεις κεφαλαίου και μια καλά ισορροπημένη εμπορική πολιτική που να αντανακλά το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της παγκόσμιας οικονομίας.»