Το ξεπούλημα στο πετρέλαιο συνεχίστηκε και χθες, με τα futures του Brent παράδοσης Ιουνίου να χάνουν 15% και να υποχωρούν κοντά στα 16 δολάρια το βαρέλι.
Στη φυσική αγορά πετρελαίου, οι traders κάνουν προσφορές με ακόμα πιο αρνητικές τιμές. Η Plains All American Pipelines, ένας από τους βασικούς αποστολείς πετρελαίου των ΗΠΑ, ζήτησε από τους παραγωγούς της Eastern Kansas Common να πληρώσουν 55,05 δολάρια το βαρέλι, εάν ήθελαν να πουλήσουν.
Το ξεπούλημα στο πετρέλαιο συνεχίστηκε και χθες, με τα futures του Brent παράδοσης Ιουνίου να χάνουν 15% και να υποχωρούν κοντά στα 16 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, ενώ ορισμένες άλλες βασικές ποιότητες ευρωπαϊκού και αφρικανικού πετρελαίου, που διαπραγματεύονται με discount έναντι του Brent, πωλούνταν για λιγότερο από 10 δολάρια ή ακόμα και λιγότερο από 5 δολάρια.Η πρωτοφανής κατρακύλα έως και τα -40 δολάρια το βαρέλι αφορούσε βεβαίως το συμβόλαιο Μαΐου μία μόλις ημέρα πριν από την εκπνοή του. Το CME Group σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι από τις 22 Απριλίου ο οίκος εκκαθάρισης θα αλλάξει το μοντέλο διατίμησης οψιόν για ορισμένα προϊόντα αργού προκειμένου να διευκολύνει την εγγραφή για συμβόλαια οψιόν με αρνητικά strikes.
O Paul Sankey, βετεράνος αναλυτής του πετρελαϊκού κλάδου στη Mizuho Bank, που ορθά είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο για αρνητικές τιμές αργού, μιλά για μια πλήρη κρίση στη διαχείριση της αγοράς. «Θα πιάσουμε τα μείον 100 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο μήνα; Πολύ πιθανό», εκτίμησε.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από μία πολύτιμη για πολλές οικονομίες πρώτη ύλη, το πετρέλαιο είναι και ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Επηρεάζεται όχι μόνο από τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά και από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, τις προσδοκίες ή τους φόβους που αυτές γεννούν στους επενδυτές και τις δυνάμεις των αγορών. Όλα αυτά μαζί κατέστησαν τους traders πρόθυμους να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν το αργό που είχαν στην κατοχή τους, αφού η αποθήκευσή του θα τους έφερνε ίσως ακόμη μεγαλύτερη ζημία.
Για τη νέα αυτή πραγματικότητα το ενεργειακό site Oilprice.com σχολιάζει: «Ήταν μόλις έξι χρόνια πριν όταν οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κόσμου πίστευαν ότι μπαίνουν στη ζώνη του λυκόφωτος καθώς οι κεντρικές τράπεζες οδηγούσαν σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια. Ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν πως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η κυριαρχία των κεντρικών τραπεζών στις αγορές κεφαλαίων και η αποτυχία σωστής διατίμησης της προσφοράς και της ζήτησης θα σήμαινε και αρνητικές τιμές πετρελαίου».