Οι δεκαετίες του νεοφιλελεύθερου εμπορικού καθεστώτος δημιούργησαν αυτό το εύθραυστο, άνισο, άδικο, μη βιώσιμο και επιρρεπές σε σοκ σύστημα τροφίμων.
Αντιμετωπίζοντας την τρέχουσα παγκόσμια επισιτιστική κρίση ως ζήτημα «εφοδιαστικής», φαίνεται ότι οφείλεται σε δεκαετίες ιμπεριαλιστικών λεηλασιών, αρπαγής γης, εμπορικών μονοπωλίων και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υποστηρίζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και άλλα διεθνείς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου άξονα κρίσεων - την πανδημία COVID 19, σοβαρή παγκόσμια οικονομική κατάρρευση και τώρα μια επικείμενη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας - οι υπουργοί γεωργίας της G20 συναντήθηκαν σχεδόν την περασμένη 21 Απριλίου, μαζί με τη φιλοξενούμενη Σαουδική Αραβία και εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου .
Σύμφωνα με τη δήλωση των ηγετών της G20 σχετικά με την κρίση COVID 19, η κοινή δήλωση ανέφερε ότι ο ΠΟΕ και οι υπουργοί γεωργίας της G20 δεσμεύονται να «διασφαλίσουν τη συνεχή ροή τροφίμων, προϊόντων και εισαγωγών απαραίτητων για τη διασυνοριακή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τροφίμων» ως μέτρο να «προστατεύσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή».
Ομοίως, η Παγκόσμια Τράπεζα, μαζί με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (UNFAO), το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) εξέδωσαν κοινή έκκληση για «συλλογική δράση για να διασφαλιστεί ότι οι αγορές είναι καλά - Λειτουργία».
Οι υπουργοί γεωργίας του ΠΟΕ συν G20 πραγματοποίησαν τη συνάντηση αφού οι χώρες εξαγωγής τροφίμων άρχισαν να θέτουν περιορισμούς για να διασφαλίσουν την εγχώρια προσφορά τροφίμων, καθώς η ξηρασία και η αυξημένη τοπική ζήτηση απειλούσαν τις αλυσίδες εφοδιασμού εν μέσω της πανδημίας των κορωνών. Ήδη, οι τιμές για το ρύζι έφτασαν στο υψηλό των επτά ετών και η τιμή του σίτου αυξήθηκε καθώς οι πλουσιότερες χώρες εισαγωγής τροφίμων όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος σημείωσαν αγοραστικά αποθέματα και μελλοντικά συμβόλαια. Αυτό συμβαίνει παρά τους αριθμούς ρεκόρ της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών.
Με αυτό, ο ΠΟΕ και η G20 προειδοποίησαν ότι τυχόν μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορανοϊού πρέπει να είναι «στοχευμένα, αναλογικά, διαφανή και προσωρινά» και «Μην δημιουργείτε περιττούς φραγμούς στο εμπόριο ή διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων».
Ενώ υπάρχουν σαφείς άμεσοι κίνδυνοι στους περιορισμούς των εξαγωγών τροφίμων στο εύθραυστο παγκοσμιοποιημένο σύστημα τροφίμων, η τρέχουσα επισιτιστική κρίση στις αναπτυσσόμενες χώρες απέχει πολύ από ένα ζήτημα «logistics». Στην πραγματικότητα, το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI) με έδρα τις ΗΠΑ είχε σχολιάσει νωρίτερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, καθώς μόνο το 1% της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων επηρεάζεται από αυτούς τους εμπορικούς περιορισμούς.
Αυτή η περιστασιακή αφήγηση υπό την ηγεσία του ΠΟΕ - ότι η τρέχουσα επισιτιστική κρίση είναι κυρίως πρόβλημα "εφοδιαστικής" - χρησιμεύει για να ξεγελάσει το γεγονός ότι οι δεκαετίες του νεοφιλελεύθερου εμπορικού καθεστώτος δημιούργησαν αυτό το εύθραυστο, άνισο, άδικο, μη βιώσιμο και επιρρεπές σε σοκ σύστημα τροφίμων. Μέσω της Συμφωνίας για τη Γεωργία, επέβαλε σε χώρες από τον Παγκόσμιο Νότο να εγκαταλείψουν την υποστήριξη για την τοπική παραγωγή τροφίμων και να διαλύσουν στρατηγικά εγχώρια αποθέματα τροφίμων, τα οποία κατέστρεψαν εγχώριες προμήθειες τροφίμων. Αυτή η αφήγηση είναι μια ξεκάθαρη διαφυγή της λογοδοσίας και βοηθά μόνο στην αιτιολόγηση της περαιτέρω ελευθέρωσης του εμπορίου τροφίμων και γεωργίας.
Δεν είμαστε όλοι μαζί μαζί
Η ιστορία του coronavirus, όπως λένε οι ειδικοί, δεν μολύνει με βάση τη φυλή, την τάξη, την εθνικότητα ή την κοινωνική κατάσταση, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι επηρεάζουν.
Υπάρχουν σαφείς νικητές σε αυτήν την «εφοδιαστική» του ΠΟΕ και τώρα στην G20 - μονοπώλια γεωργικού εμπορίου. Διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ-ΠΜ και εμπορικοί φορείς συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τις μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και γεωργικών προϊόντων, τη χρηματοδότηση γεωργικών περιουσιακών στοιχείων και τα μονοπώλια στο εμπόριο τροφίμων και γεωργίας παρά τις ισχυρές ενδείξεις για τις καταστροφικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον, την επισιτιστική ασφάλεια, και τα προς το ζην των αγροτικών λαών. Ήδη, η κινεζική εταιρεία agritrade COFCO - η νεότερη στο μονοπώλιο ABCD (ADM, Bunge, Cargill, Louis Dreyfus και νέα Glencore Agriculture) - προέβλεψε «αύξηση των πωλήσεων κατά 28% σε σύγκριση με τους τελευταίους 12 μήνες». Η Bunge με έδρα τις ΗΠΑ επανατοποθετείται στις ασιατικές αγορές, καθώς πρόσφατα συνήψε συμφωνία με την ιαπωνική εταιρεία Zen-Noh Grain Corp.
Ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα τροφίμων που εξαρτάται από τα κέρδη μιας χούφτας διεθνικών εταιρειών εις βάρος της ικανότητας των αναπτυσσόμενων χωρών να τροφοδοτούνται είναι αναμφισβήτητα ασταθές - όπως φαίνεται στη σημερινή κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.
Εκκωφαντική σιωπή σχετικά με τις κυρώσεις
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ζητήματα που λείπουν, εάν δεν παραλειφθούν σκόπιμα, στην κοινή δήλωση είναι οι συνεχιζόμενες οικονομικές κυρώσεις στη Συρία, τη Βενεζουέλα, το Ιράν, την Κούβα και τη Ζιμπάμπουε. Η πρόσφατη έκθεση του WFP προειδοποίησε ότι όσοι βρίσκονται σε οξεία πείνα μπορεί να διπλασιαστούν στα 265 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την πανδημία. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αριθμών προέρχεται από χώρες με κυρώσεις που επιβάλλονται και είναι θύματα στρατιωτικής επιθετικότητας από ορισμένες χώρες της G20, ιδίως την Υεμένη και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.
Επισιτιστική ασφάλεια και ανισότητα
Ενώ οι πλουσιότερες χώρες εισαγωγής τροφίμων προσπαθούν να διασφαλίσουν συμβόλαια και συμφωνίες τροφίμων, οι φτωχές και ανεπτυγμένες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων βρίσκονται στο χαμένο τέλος. Οι τιμές των τροφίμων στην Αφρική και σε περιοχές της Ασίας αυξάνονται καθώς η αυξημένη ζήτηση και οι εμπορικές κερδοσκοπίες τις ανεβάζουν. Στο καλάθι της Ευρώπης για ψωμί στην Ουκρανία, το ΔΝΤ εκβίασε στο κοινοβούλιο για να ανοίξει τη «αγορά γεωργικής γης» σε αλλοδαπούς.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα και τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από αυτές τις χώρες εισαγωγής καθαρών τροφίμων. Επιπλέον, περίπου 820 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν τη νύχτα - 90% στην Ασία και την Αφρική. Ενώ χώρες όπως οι Φιλιππίνες έχουν επιβάλει το πάγωμα των τιμών των τροφίμων για την προστασία ευάλωτων καταναλωτών, απλώς δεν έχουν το απόθεμα αποθεμάτων τροφίμων για να το υποστηρίξουν.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αγροτικοί παραγωγοί τροφίμων θα πληγούν περισσότερο από την επισιτιστική ανασφάλεια. Η IFPRI σημειώνει ότι οι φτωχές κοινότητες θα επηρεαστούν περισσότερο από την κρίση και τις επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις της. Η γεωργία απασχολεί έως και το 75% του εργατικού δυναμικού στην Αφρική και έως και το 45% στην Ασία. Ενώ οι μεγάλοι εξαγωγείς και το εμπόριο γεωργικών προϊόντων TNC κλαίνε για την επιβράδυνση της αλυσίδας εφοδιασμού, οι αγρότες και οι γεωργικοί εργαζόμενοι φέρουν το βάρος των δεκαετιών που δίνουν προτεραιότητα στις καλλιέργειες για εξαγωγή. Μόνο στην Αφρική, 8% της γης που αγοράστηκε και εκμισθώθηκε από ξένους γαιοκτήμονες προορίζεται για την τοπική παραγωγή τροφίμων.
Τελικά, είναι τα φτωχά έθνη του Παγκόσμιου Νότου - στην τελευταία ανάλυση, οι φτωχοί αστικών και αγροτικών περιοχών - που θα αισθανθούν την πλήρη εξέλιξη της επικείμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.