Η Dateline διερευνά πώς το COVID-19 διαταράσσει την παραγωγή τροφίμων στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Το κλείσιμο των συνόρων έναντι του COVID-19 ανάγκασε τους ξένους να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή να αγωνιστούν για δουλειά, επηρεάζοντας την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα οπωροκηπευτικά στην Αυστραλία βασίζονται σε φθηνή ξένη εργασία για τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους. Καθώς οι λοιμώξεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.
Ο Ben, 21 ετών, από την Αγγλία, είναι ένας από τους ταξιδιώτες που βρέθηκε να ανταγωνίζεται με τους ντόπιους για ουσιαστική αγροτική εργασία σε έναν οπωρώνα μήλων στο Orange, NSW. Αρχικά στρατοπέδευσε σε ένα αγρόκτημα όπου εργαζόταν, αλλά του ζητήθηκε να φύγει καθώς λόγω της πανδημίας.
«Την πρώτη μέρα που φτάσαμε, αισθανθήκαμε σαν να περπατήσαμε σε κάποιο πραγματικά λάθος μέρος, επειδή κάποιος μας έβρισε» είπε.
Στην Αυστραλία, υπήρχαν περίπου 118.000 κάτοχοι βίζας για άδεια εργασίας που δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικά κονδύλια έκτακτης ανάγκης που διατίθενται σε πολίτες που βρέθηκαν άνεργοι μετά το κλείσιμο εστιατορίων, καφέ και παμπ.
Ο Tim Priest, εργολάβος εργασίας στο Orange, βρέθηκε πλημμυρισμένος από ταξιδιώτες που αναζητούσαν αγροτική εργασία όταν έπληξε η πανδημία.
«Πριν από τον κοροναϊό, αγωνιζόμασταν να πάρουμε αρκετούς συλλέκτες και, στη συνέχεια, μόλις χτυπήσει ο κοροναϊός, θα μπορούσα να βάζω ίσως 300 άτομα την ημέρα αν είχα τη δουλειά για αυτούς».
«Και τότε υπήρχαν αρκετοί αγρότες που μας έλεγαν ότι θέλουν μόνο ντόπιους».
Οι ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού χτυπούν
Στην Ευρώπη, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία είχαν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις να έχουν έλλειψη εφοδιασμού και τα τρόφιμα κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια.
Μόνο στη Γερμανία, οι τιμές των φρέσκων τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν 10% τον Απρίλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι αγρότες αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία.
Όμως, μέχρι την πιο πολυσύχναστη εποχή του έτους για τη συλλογή σπαραγγιών και φράουλας στη Γερμανία, ο Jan Imholze ήταν ένας από τους αγρότες που αποφάσισαν να ναυλώσουν ένα αεροπλάνο για ρουμάνους εργαζόμενους με τεράστιο προσωπικό κόστος, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της στους εργάτες.
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται στην περίοδο αιχμής, οι καλλιεργητές καλλιεργειών από φράουλες έως σπαράγγια αγωνίζονται καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του COVID-19 εμποδίζουν τους εργάτες.
Φέτος, η Εθνική Ένωση Αγροτών λέει ότι χρειάζονται 70 έως 80 χιλιάδες εργαζόμενους για τη συγκομιδή των καλλιεργειών της χώρας για να καλυφθούν τα κενά που άφησαν οι Ευρωπαίοι.