Σύγκλιση στις ενισχύσεις της ΚΑΠ για το 2014-2020 αποφάσισαν οι υπ. Γεωργίας της ΕΕ

Την δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις σύγκλισης του επιπέδου των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το διάστημα 2014 – 2020, τόσο στο εσωτερικό των κρατών μελών όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., αποφάσισαν οι υπουργοί Γεωργίας κατά την διάρκεια της διήμερης συνεδρίασής τους την Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Κατόπιν μαραθώνιων συνομιλιών, οι υπουργοί δέχθηκαν μια δέσμη προτάσεων που υπέβαλε η ιρλανδική προεδρία και αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη, την Κοινή Οργάνωση των Αγορών (ενιαία ΚΟΑ) και την χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση της ΚΑΠ.

 

Επί του θέματος ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων & Ναυτιλίας, Simon Coveney, δήλωσε ότι «μετά από δύο ολόκληρες μέρες και νύχτες συζητήσεων, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στις διαπραγματεύσεις της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, συμφωνώντας με τη θέση της προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Επιτροπής».

Και πρόσθεσε: «συγχαίρω τους συναδέλφους μου υπουργούς για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, που σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στη διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ και μας φέρνει πολύ πιο κοντά στο στόχο μας, για μια συνολική πολιτική συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το τέλος του Ιουνίου».

Αναλυτικότερα, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για μια γενική προσέγγιση για τις τέσσερις βασικές προτάσεις για τους κανονισμούς στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ και ειδικότερα:

  • Στην πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση κανόνων για τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες (δείτε εδώ).
  •  Στην πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση Κοινής Οργάνωσης των Αγορών στα
    αγροτικά προϊόντα (δείτε εδώ ).
  • Στην πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης (δείτε εδώ ).
  • Στην πρόταση οριζόντιου κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και παρακολούθηση της ΚΑΠ ( δείτε εδώ).

Όσον αφορά το καθεστώς άμεσων ενισχύσεων, η συμφωνία βασίζεται στη συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας, που εξετάστηκε από το Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, προβλέπει αυξημένη ευελιξία στη σύγκλιση του επιπέδου των άμεσων ενισχύσεων σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, ενώ επιτρέπει στα κράτη μέλη να κινηθούν προς μερική και όχι πλήρη σύγκλιση έως το 2019. Θέτει ένα ποσοστό 10% σαν ένα πρώτο βήμα για τη σύγκλιση σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, ενώ εναλλακτικά μπορεί να εφαρμόσει τη σύγκλιση με το «πρασίνισμα» των ενισχύσεων. Επίσης προβλέπεται μια εθελοντική παράταση του Καθεστώτος Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) για τα κράτη μέλη.

 

Για περισσότερα δείτε τις προτάσεις της Ιρλανδικής προεδρίας εδώ: