Οι διεθνείς τιμές για τη ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και τους χονδροειδείς κόκκους αυξήθηκαν από τον Ιούλιο, ενώ οι παγκόσμιες συγκομιδές δημητριακών παραμένουν στην πορεία για να σημειώσουν ετήσιο ρεκόρ
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, επηρεασμένες από τη γενικά πιο σταθερή ζήτηση και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο διαδεδομένων προϊόντων διατροφής, κατά μέσο όρο 96,1 μονάδες τον Αύγουστο, αύξηση 2,0% από τον προηγούμενο μήνα και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO αυξήθηκε κατά 1,9% από τον Ιούλιο, κατά μέσο όρο 7,0% πάνω από την αξία του τον Αύγουστο του 2019, με την αύξηση των χονδροειδών κόκκων. Οι τιμές του σόργου αυξήθηκαν 8,6 τοις εκατό - και διαμορφώθηκαν στο 33,4 τοις εκατό πάνω από το προηγούμενο επίπεδο, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης εισαγωγών από την Κίνα. Οι τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν 2,2 τοις εκατό εν μέσω ανησυχιών ότι οι πρόσφατες ζημιές στις καλλιέργειες στην Αϊόβα θα επηρεάσουν την προσφορά. Οι διεθνείς τιμές ρυζιού αυξήθηκαν επίσης, υποστηριζόμενες από τις εποχιακά στενές διαθεσιμότητες και την αυξανόμενη ζήτηση στην Αφρική.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης FAO αυξήθηκε κατά 6,7% από τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας τις μειωμένες προοπτικές παραγωγής λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ταϊλάνδη, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο, καθώς και την ισχυρή ζήτηση εισαγωγής από την Κίνα.
Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων FAO αυξήθηκε κατά 5,9%, καθοδηγούμενος από σταθερότερες τιμές για το φοινικέλαιο, αλλά και από τα έλαια σόγιας, ηλίανθου και ελαιοκράμβης. Οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν κυρίως τις προοπτικές επιβράδυνσης της παραγωγής στις κορυφαίες χώρες παραγωγής φοινικέλαιου εν μέσω σταθερής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO ήταν σχεδόν αμετάβλητος από τον Ιούλιο, με τις τιμές των τυριών και του πλήρους γάλακτος να μειώνονται εν μέσω των προσδοκιών για άφθονες εποχιακές διαθέσιμες εξαγωγές στην Ωκεανία, ενώ οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν λόγω της αυστηρότερης διαθεσιμότητας των εξαγωγών στην Ευρώπη μετά το κύμα θερμότητας του Αυγούστου που μειώνει το γάλα παραγωγή.
Ο δείκτης τιμών κρέατος FAO ήταν επίσης σχεδόν αμετάβλητος από τον Ιούλιο - αν και μειώθηκε κατά 8,9% από τον Αύγουστο του 2019 - καθώς η επίδραση της χαμηλότερης ζήτησης εισαγωγής βοείου κρέατος βοοειδών και πουλερικών αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ζήτησης εισαγωγής χοιρείου κρέατος από την Κίνα.
Ενημερωμένες προοπτικές για τα δημητριακά
Η FAO μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2020 κατά 25 εκατομμύρια τόνους από μια προβολή του Ιουλίου, λόγω των προσδοκιών για χαμηλότερη παραγωγή αραβοσίτου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει ένα υψηλό όλων των εποχών, που ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια τόνους πάνω από την παραγωγή του 2019.
Οι ρεκόρ συγκομιδών αραβοσίτου προβλέπονται για την Αργεντινή και τη Βραζιλία, ενώ η παγκόσμια παραγωγή σόργου αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% από το προηγούμενο έτος. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2020 αναμένεται επίσης να φθάσει σε νέο ρεκόρ 509 εκατομμυρίων τόνων.
Λεπτομερέστερες αξιολογήσεις είναι διαθέσιμες στο Brief Supply and Demand Brief , που κυκλοφόρησε επίσης σήμερα.
Η νέα πρόβλεψη του FAO για τη χρήση σιτηρών παγκοσμίως το 2020/21 ανέρχεται σε 2 764 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 2,0% σε ετήσια βάση
Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,7% σε 895,5 εκατομμύρια τόνους έως το κλείσιμο των εποχών του 2021, μεταφράζοντας σε έναν παγκόσμιο λόγο αποθεμάτων προς χρήση δημητριακών 31,8%, ελαφρώς χαμηλότερο από τον Ιούλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλό από ιστορική άποψη.
Ενισχυμένη από τις αναμενόμενες μεγαλύτερες αποστολές ρυζιού και χονδροειδών, το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2020/21 είναι πλέον 441,4 εκατομμύρια τόνους, 1,6% υψηλότερο από το επίπεδο του 2019/20.