Σύμφωνα με την εταιρεία BP φοβάται ότι η παγκόσμια αγορά ορυκτών καυσίμων ίσως να μην «ανακάμψει» ποτέ από την πανδημία κορωνοϊού
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, η εταιρεία παρουσίασε τρία πιθανά σενάρια για την ζήτηση ενέργειας στα επόμενα τριάντα χρόνια, και η μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο θεωρείται δεδομένη και στις τρεις εκδοχές. Στην πτώση θα συμβάλει καταλυτικά η αποδοτικότητα της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα στα δύο σενάρια που οι κυβερνήσεις παίρνουν πιο δραστικά μέτρα για την μείωση των εκπομπών άνθρακα και σημειώνονται μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά, η παγκόσμια ανάγκη για πετρέλαιο δεν ανακάμπτει ποτέ από την πανδημία.
Η νέα έκθεση σηματοδοτεί μια τεράστια στροφή των εκτιμήσεων σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις της BP, που περίμενε διαρκή αύξηση στην ζήτηση για πετρέλαιο μέχρι και την δεκαετία του 2030. Όμως ο νέος κορωνοϊός «πάγωσε» μεγάλο ποσοστό των μετακινήσεων και των μεταφορών σε διεθνή κλίμακα και οι αναλυτές εκτιμούν τώρα πως η υγειονομική κρίση θα επιταχύνει την έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, που αναγκάζει ορισμένες κυβερνήσεις να επιβάλλουν ξανά αυστηρά μέτρα, αυξάνει επίσης την πιθανότητα για μόνιμες αλλαγές στον κλάδο της ενέργειας, σε συνδυασμό με την αύξηση των εργαζομένων που θα δουλεύουν πλέον μόνιμα από το σπίτι και την μείωση των ταξιδιών διεθνώς.
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών (OPEC) ανακοίνωσε πως πλέον περιμένει ανάπτυξη με πολύ μικρότερο ρυθμό το 2021, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα. Ο γενικός γραμματέας Mohammad Barkindo δήλωσε στο CNN Business ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει συνολικά με πιο αργούς ρυθμούς από τις προβλέψεις του OPEC. «Παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξο ότι τα χειρότερα έχουν περάσει [...] αλλά η μορφή αυτής της ανάκαμψης είναι ακόμα υπό συζήτηση».
Μετά από έναν αιώνα αναζήτησης πετρελαίου, η BP επιχειρεί να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας και η νέα στρατηγική που θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στους επενδυτές της, περιλαμβάνει δεκαπλάσια αύξηση στις επενδύσεις για πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030, με παράλληλη πτώση 40% στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου (σε σύγκριση με το 2019). Για την ώρα η BP εξακολουθεί να παράγει 2,6 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση αλλά αυτό φαίνεται πως σύντομα θα αλλάξει. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η επιστολή που απέστειλε μία ομάδα επενδυτών με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 47 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ζητώντας από τις εταιρείες BP, Chevron, BHP και ExxonMobil να αναπτύξουν στρατηγικές «μηδενικών εκπομπών» έως το 2050.
Με πληροφορίες από CNN