Ύφεση 9,5% για φέτος εκτιμά το ΔΝΤ, χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για ύφεση 10% αλλά υψηλότερη από την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που προβλέπει ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 8%.
Στην έκθεση του για την Ελλάδα το ΔΝΤ παροτρύνει την κυβέρνηση το 2021 να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και να στοχεύσει σε πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για το 2021 σχεδιάζεται το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 να κυμανθεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ αποδίδει εύσημα στη κυβέρνηση για την ταχεία αντίδραση της έναντι της πανδημίας καθώς όπως σημειώνει η έγκαιρη εφαρμογή μέτρων βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού. «Ωστόσο η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής».
Αναφορικά με το πακέτων των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν, το Ταμείο το χαρακτηρίζει μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά.
Τα βασικά μεγέθη
Όσον αφορά τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ εκτιμά ότι το lockdown είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση και τον τουρισμό ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό της ανεργίας. Ειδικότερα το ΔΝΤ εκτιμά ότι
- Το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,75% του ΑΕΠ φέτος λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση. «Με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι αρχές θα πρέπει να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ».
- Η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 9,5% προτού η οικονομία ανακάμψει σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το 2021 και 2022 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 5% ετησίως λόγω και των πόρων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής. Μετά από μια αύξηση που θα καταγράψει το 2020, προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις.
Το Ταμείο τάσσεται υπέρ της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων καθώς όπως σημειώνεται «θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι δομικές μεταρρυθμίσεις αν και συνεχίζονται, θα πρέπει να επιταχυνθούν σε τομείς που μπορούν να εφαρμοστούν με αξιοπιστία. Τάσσεται υπέρ της επιτάχυνσης μεταρρυθμίσεων όπως
- η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων,
- η διευκόλυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας (μέσω πρόσβασης σε υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά και προσχολικής εκπαίδευσης για παράδειγμα), και
- η ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης.