Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Σταθερά σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μετά την εκτίναξη σε ρεκόρ των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και στις ΗΠΑ και εν τω μέσω απογοήτευσης από τις άκαρπες συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 650 μονάδες ή 2,29% στις 27.685,39 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,82% στις 3.402,41 μονάδες και τον Nasdaq να υποχωρεί 1,61% στις 11.504,52 μονάδες. Ράλι για τον δείκτη «φόβου» VIX με κέρδη άνω του 17%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones έφθασε να υποχωρεί άνω των 900 μονάδων.
Η πτώση κατέφθασε μετά την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου John Hopkins ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 68.767 ημερησίως, επίπεδο το οποίο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 60.000 την Κυριακή, ενώ το προηγούμενο 2ήμερο είχαν φθάσει στο επίπεδο των 83.000.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά ισχυρό και όλα τα παραπάνω γίνονται λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ένα γεγονός το οποίο, ούτως ή άλλως, προκαλεί έντονη μεταβλητότητα στις αγορές.
Παράλληλα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να κάνουν κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ. Η όλη κατάσταση έχει φθάσει σε αδιέξοδο, πλήττοντας, παράλληλα, κλάδους όπως αυτός των αερομεταφορέων που αναμένουν με αγωνία ένα δεύτερο πακέτο στήριξης για να κατορθώσουν να καλύψουν μέρος των ζημιών που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Αποτέλεσμα της απογοήτευσης είναι η ελεύθερη πτώση για τις μετοχές αερομεταφορέων με την Delta Airlines να υποχωρεί 6,4%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και ο τομέας της ψυχαγωγίας με τη μετοχή της Royal Caribbean να σημειώνει απώλειες 10,5%.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε και το πετρέλαιο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο για το Brent να υποχωρεί 3% στα 40,80 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώθηκε κατά 3,26% στα 38,55 δολάρια. Οριακές διακυμάνσεις και για τον χρυσό με το προθεσμιακό του συμβόλαιο να σημειώνει πτώση της τάξης του 0,02% στα 1.904,70 δολάρια.