Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία

Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των νομικών προσώπων, μέσω της εφαρμογής ενιαίου συντελεστή 15%, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, κρύβει, μεταξύ των άλλων, η επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι ανατροπές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την άρση των αδικιών, αλλά και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, θα είναι ριζικές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κεφαλαίου και ΦΠΑ.

Προς την κατεύθυνση, εξάλλου, αυτή και απλοποίησης των διαδικασιών, σχεδιάζεται και η συγχώνευση όλων των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων, ο εξορθολογισμός των προστίμων - ποινών (ενοποίηση, ομαδοποίηση ή συγχώνευση), με βάση την αρχή της αναλογικότητας, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αντικειμενικοποίηση των προστίμων - ποινών (ιστορικό συμμόρφωσης).


Στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς

Οι νέες αλλαγές στο φορολογικό τοπίο αποκαλύπτονται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση, το οποίο αναρτήθηκε χθες στο νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το σχέδιο που εκπονεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπό την καθοδήγηση και το άγρυπνο μάτι της τρόικας, προβλέπει μεταξύ των άλλων τα εξής:
* μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και εξορθολογισμό των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων ειδικά για τα εισοδήματα που προέρχονται από ακίνητα
* δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων και επέκταση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου στο πλαίσιο περαιτέρω περιορισμού της φοροδιαφυγής
* υιοθέτηση νέων ηλεκτρονικών συστημάτων για την καταβολή των φόρων, προστίμων και τελών, στις τράπεζες, αλλά και επέκταση του ηλεκτρονικού «φακελώματος» με στοιχεία από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εν όψει της κατάρτισης του νέου περιουσιολογίου,
* αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, με σχέδιο τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, είτε 19% είτε 21%, όπως επιθυμεί και η τρόικα, με ταυτόχρονη όμως κατάργηση του μεσαίου και του χαμηλού συντελεστή, 6,5% και 13%,
* αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές τιμές, καθώς και αλλαγή των διαδικασιών στις αυτοψίες,
* αυστηρότερες ποινές για τις πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και νέο πλαίσιο για την άμεση απομάκρυνση των επίορκων,
* νέα, απλούστερα φορολογικά έντυπα, ούτως ώστε να αποτυπώνεται με ακρίβεια η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων,
* επανεξέταση των δαπανών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, αλλά και όσων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει,
* νέο Ποινολόγιο, που θα έχει στόχο τη μείωση των προστίμων για τυπικές παραβάσεις, αλλά και αυστηρότερα για περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων που έχουν στόχο τη φοροδιαφυγή. Με το νέο point system, θα ενοποιηθούν και συγχωνευθούν όλες οι ποινές και τα πρόστιμα.

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής

Το σύνολο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, καθώς και το νέο Ποινολόγιο που θα βασίζεται στο point system με βάση το οποίο, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, αναμένεται να περιληφθούν σε ειδικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πακέτο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών, με στόχο τον καθημερινό έλεγχο των συναλλαγών και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ. Σε πρώτη φάση, το πλαφόν των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα απαιτείται χρωστική ή πιστωτική κάρτα θα ορισθεί στα 500 ή ακόμη και στα 300 ευρώ.

Οι συναλλαγές μέσω καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών

Όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μελετούν την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όχι μόνο με κάρτες πληρωμών, αλλά και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών, ακόμη και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Με τον τρόπο αυτόν, επιδιώκεται να περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, ενώ το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει το όριο να μειωθεί στα 500 ή 300 ευρώ.

Ειδικότερα, φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 500 ή 300 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά:
- μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/ λήπτη των υπηρεσιών ή
- μέσω τραπεζικού λογαριασμού
- ή με επιταγές.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο επιστρατεύεται σε μία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω του απλούστερου κόλπου της μη έκδοσης αποδείξεων, καθώς το «πέρασμα» της συναλλαγής από τις τράπεζες εκτιμάται πως θα κλείσει και αυτό το «παράθυρο». Για να γίνει μάλιστα δελεαστικότερο το μέτρο, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά και ουσιαστικά κίνητρα για τους φορολογούμενους, εξετάζοντας ακόμη και παλαιότερες προτάσεις για φορο-μπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε η αποτύπωση της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.

Όλα τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής, πάντως, θα κλείσουν με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που θα περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Διευκρινιστική απόφαση για τις νέες ρυθμίσεις


Το «πράσινο φως» για να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, που θεσπίστηκαν με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα παίρνουν μόνο οι οφειλέτες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα εξόφλησής τους.

Αυτό θα προβλέπεται στη διευκρινιστική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται να εκδοθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα και θα καθορίζει τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στην έκτακτη ρύθμιση ή τελευταίας ευκαιρίας, καθώς και στη μόνιμη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας προβλέπει εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν βεβαιωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 σε 48 δόσεις, ενώ η μόνιμη ρύθμιση αφορά στα νέα χρέη που γεννήθηκαν το 2013 και μπορούν να εξοφληθούν σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 υπό προϋποθέσεις και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης βεβαίωσης μεγάλων ποσών φόρων.

Επισημαίνεται ότι για χρέος φυσικών προσώπων έως 5.000 ευρώ προβλέπονται απεριόριστες και ιδιαίτερα χαμηλές δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.

Ναυτεμπορική