Μέτρα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και των στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων λόγω της πολυετούς απαγόρευσης των πλειστηριασμών ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», κυβέρνηση, Τρόικα και τράπεζες εργάζονται προς ένα νέο μοντέλο που θα προβλέπει χαμηλότερες δόσεις για τους δανειολήπτες, ακόμη και διαγραφές οφειλών κατά περίπτωση.
Στόχος είναι να δοθεί μια ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ταυτόχρονα θα εισαχθούν νέοι όροι στην ελληνική νομοθεσία, όπως «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» και «συνεργάσιμος δανειολήπτης».
Προς αυτό το σκοπό, άλλωστε, κινούνται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, αλλά και οι καταναλωτικές οργανώσεις.
Αποδεκτές δαπάνες
Στο πλαίσιο αυτό, θα καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα.
Παράλληλα, θα υπάρχει ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Εκτός από τη λίστα αυτή, που θα είναι αδιαμφισβήτητη, θα καταρτιστούν και συγκεκριμένα κριτήρια που αποτελούν τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».
Ο συνεργάσιμος δανειολήπτης
Πρόκειται για εκείνον που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες όπως π.χ. έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία.
Μέσω αυτού του μοντέλου η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους.
Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.
Οι πλειστηριασμοί
Παράλληλα με τις παραπάνω διεργασίες, η τρόικα πιέζει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών α΄ κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ.
Η απαγόρευση ισχύει έως και το τέλος του 2013 και θα πρέπει η κυβέρνηση σύντομα να αποφασίσει για το τι θα ισχύσει την ερχόμενη χρονιά.
Το πιο πιθανό είναι η άρση της απαγόρευσης να ισχύσει για ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας και σταδιακά να επεκταθεί στο σύνολο της κτηματαγοράς.
Μέτρα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έλεγχος σε εταιρεία τροφίμων για πιθανές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές
23 Δεκεμβρίου 2024, 14:50
Εκδήλωση Ινστιτούτου ΕΝΑ: Η κτηνοτροφία της Θεσσαλίας κάτω από συνεχείς προκλήσεις
23 Δεκεμβρίου 2024, 14:17
Κίνδυνος απένταξης νέων κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1 λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών
23 Δεκεμβρίου 2024, 13:38