Ανάκαµψη του οικονοµικού κλίµατος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το οικονοµικό κλίµα βελτιώνεται και τον Ιούλιο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ1, διατηρώντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε τον Μάιο, µε το σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 1,2 και 2,4 µονάδες αντίστοιχα, στις 92,5 και 95,0 µονάδες.

Ο δείκτης υπολείπεται ωστόσο ακόµη αισθητά έναντι του µακροχρόνιου µέσου όρου του και στις δύο ζώνες. Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίµατος οφείλεται στην ανάκαµψη των επιχειρηµατικών προσδοκιών σε όλους τους τοµείς, εκτός των Κατασκευών, αλλά και στην άνοδο της καταναλωτικής εµπιστοσύνης.

Συγκεκριµένα, στις Υπηρεσίες το κλίµα βελτιώθηκε περισσότερο σε σχέση µε τους άλλους τοµείς (+1,8), ενώ στο Λιανικό Εµπόριο ηπιότερα (+0,9). Στη Βιοµηχανία, η άνοδος των προσδοκιών είναι σχετικά χαµηλή (+0,6 µονάδες), ενώ στις Κατασκευές ο σχετικός δείκτης µειώνεται (-1,0). Η καταναλωτική εµπιστοσύνη βελτιώθηκε σηµαντικά (+3,1 µονάδες), ενώ σε επίπεδο χωρών της Ευρωζώνης, ο δείκτης κλίµατος ανέκαµψε τον Ιούλιο σε τέσσερις από τις πέντε µεγαλύτερες εξ' αυτών, ήτοι στην Ιταλία (+2,9), την Ισπανία (+1,2), την Γαλλία (+1,2), την Γερµανία (+0,7), ενώ υποχώρησε στην Ολλανδία (-2,0).

Στην ΕΕ, η βελτίωση του κλίµατος είναι εντονότερη σε σχέση µε την Ευρωζώνη, καθώς οι προσδοκίες αυξήθηκαν θεαµατικά στο Ην. Βασίλειο. Σε επίπεδο τοµέων, η ανάκαµψη σε Βιοµηχανία, Λιανεµπόριο και καταναλωτές είναι υψηλότερη από ότι στην Ευρωζώνη, ενώ στις Κατασκευές, ο σχετικός δείκτης µειώθηκε ηπιότερα. Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιοµηχανία, οι δείκτες επιχειρηµατικών προσδοκιών διαµορφώνονται στις -10,0 και -10,6 µονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής βελτιώνονται στην Ευρωζώνη και περισσότερο στην ΕΕ, εξέλιξη ανάλογη µε εκείνη στις εκτιµήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης. Τέλος, οι δείκτες στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα µειώνονται ελαφρά στην ΕΕ και δεν µεταβάλλονται στην Ευρωζώνη.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών κινούνται στις -4,5 και τις -7,8 µονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι αρνητικές εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αµβλύνονται ελαφρά στην Ευρωζώνη και περισσότερο στην ΕΕ, ενώ οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται επίσης και στις δύο ζώνες. Τέλος, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης παραµένουν αµετάβλητες σε αµφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη.
  • Στο Λιανικό Εµπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαµορφώθηκαν στις -7,0 στην ΕΕ και στις -13,7 µονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιµήσεις για την τρέχουσα επιχειρηµατική δραστηριότητα αµβλύνονται και στις δύο ζώνες, περισσότερο όµως στην ΕΕ, ενώ οι εκτιµήσεις για τα αποθέµατα δεν µεταβάλλονται. Τέλος, σηµαντική άνοδο καταγράφει ο δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόµενους µήνες στην ΕΕ και µικρότερη στην Ευρωζώνη.
  • Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών κινείται στις -31,0 και -32,2 µονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών εντείνονται κατά 3 µονάδες σε αµφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται ελαφρά και στις δύο ζώνες
  • Ο ∆είκτης Καταναλωτικής Εµπιστοσύνης διαµορφώνεται στις -14,8 µονάδες στην ΕΕ και στις - 17,4 µονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους αµβλύνονται, περισσότερο στην ΕΕ, ενώ και οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση της χώρας κερδίζουν έδαφος και στις δύο ζώνες. Η πρόθεση για αποταµίευση βελτιώνεται επίσης, περισσότερο στην ΕΕ, ενώ τέλος, ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας εξοµαλύνεται, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη.
  • Τέλος, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στις Χρηµατοοικονοµικές Υπηρεσίες (δεν περιλαµβάνεται στο δείκτη οικονοµικού κλίµατος) επιδεινώνεται οριακά στην ΕΕ (+7,1 από +7,5 µον.) αλλά βελτιώνεται στην Ευρωζώνη (+1,7 από -1,4 µον.). Από τα επιµέρους στοιχεία, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται οριακά στην ΕΕ και περισσότερο στην Ευρωζώνη, εξέλιξη ανάλογη µε εκείνη στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, ο αρνητικός δείκτης για τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόµενο τρίµηνο αµβλύνεται και στις δύο ζώνες, περισσότερο όµως στην ΕΕ