Η παγίδα βρίσκεται στο αν κάποιος αγρότης έχει ξεπεράσει το 2020 το όριο των 15.000 ευρώ σε πωλήσεις ή των 5.000 ευρώ σε επιδοτήσεις.
Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις θα βρεθούν στις 29 Ιανουαρίου όσοι αγρότες ειδικού καθεστώτος δε έχουν αντιληφθεί ότι μετά το βοήθημα που έλαβαν στις 28 Δεκεμβρίου λόγω του κορονοϊού μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και υποχρεούνται για το 2021 να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, με τις εκμεταλλεύσεις τους να λειτουργούν πλέον ως επιχειρήσεις που θα δηλώνουν κάθε τρεις μήνες τα έσοδα και τα έξοδά τους.
Μπορεί, δηλαδή, να έχουν καλύψει το όριο των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις λόγω του κορονοβοηθήματος και να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, αφού δεν υπάρχει μέχρι σήμερα η ανάλογη ενημέρωση.
Χρηστικός οδηγός ΑΑΔΕ για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το αγροτικό εισόδημα
Από την άλλη υπόχρεοι για τη μετάβασή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ είναι και οι αγρότες που στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς εισέπραξαν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους άνω των 15.000 ευρώ, κάτι όμως που θεωρείται απίθανο να μην το γνωρίζουν, και ως εκ τούτου να μην έχουν φροντίσει με τους λογιστές τους για τις προβλεπόμενες διαδικασίες!
Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου, δηλώνοντας αναλυτικά τα εξής: «Όσοι αγρότες υπερβούν τις 5.000 ευρώ στις επιδοτήσεις ανεξαρτήτως ύψους πωλήσεων, πρέπει να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Αν έχουν κάτω από 5.000 ευρώ επιδοτήσεις και κάτω από 15.000 ευρώ πωλήσεις, εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Κάθε χρόνο γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Ωστόσο, φέτος έχουμε ως διαφοροποίηση το Μέτρο 21. Την περιβόητη ενίσχυση που δόθηκε λόγω COVID-19. Και παρά το γεγονός ότι η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, λαμβάνεται υπόψη στο ύψος των ενισχύσεων ως προς το καθεστώς τήρησης βιβλίων των αγροτών…».
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου αναφέρει ότι «πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν απενταχθεί από την υποχρέωση αυτή τα προηγούμενα χρόνια επειδή δεν είχαν τις πωλήσεις αξίας άνω των 15.000 ευρώ και επειδή οι επιδοτήσεις που ελάμβαναν ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Όμως, παίρνοντας φέτος το Μέτρο 21, όταν με τα χρήματα αυτά ξεπερνούν το όριο των 5.000 ευρώ, έρχονται αυτοί οι αγρότες και επανεντάσσονται αναγκαστικά στα βιβλία εσόδων και εξόδων…».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χριστοφοράκη, το κορονοβοήθημα «θα φέρει πάρα πολύ κόσμο στις εφορίες, προκειμένου να ενταχθούν ξανά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ενώ πολλοί θα ενταχθούν για πρώτη φορά σε αυτό το καθεστώς.
Η προθεσμία λήγει στις 29 Ιανουαρίου, που είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου. Από ’κει και μετά θα επιβληθεί πρόστιμο που είναι 100 ευρώ στο Μητρώο εάν κάποιος καθυστερήσει μετά τη λήξη της προθεσμίας. Εάν δε παρέλθει το πρώτο τρίμηνο και δεν έχει υποβληθεί ο ΦΠΑ, τότε ο παραβάτης θα πληρώσει και το πρόστιμο για τον ΦΠΑ. Έτσι, παρότι βιώνουμε συνθήκες κορονοϊού και οι μετακινήσεις είναι δύσκολες, θα πρέπει να γίνει άμεσα – μέσα σε όλα τα υπόλοιπα – και αυτή η διαδικασία από τους υπόχρεους. Και με βάση την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι μετατάξεις γίνονται με e-mail στα e-mails των ΔΟΥ. Έχουν ήδη παρατηρηθεί φαινόμενα καθυστέρησης. Πάρα πολλοί αγρότες έχουν εντοπίσει ότι πρέπει να προβούν στη μετάβασή τους στο κανονικό καθεστώς. Έχουν σταλεί ήδη αιτήσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, δυστυχώς. Και πολύ φοβάμαι ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις ΔΟΥ να δοθεί μια λύση γιατί θα τιμωρηθούν πολλοί με πρόστιμα επειδή, ενώ θα έχουν στείλει mail, δε θα προλάβει η ΔΟΥ να ολοκληρώσει τη διαδικασία που τους αφορά…».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη, δεν αναμένεται να δοθεί καμία παράταση πέραν της 29ης Ιανουαρίου. Και οι ίδιοι οι αγρότες θα πρέπει να εξετάσουν τα ποσά των επιδοτήσεών τους και να ενημερώσουν άμεσα τους λογιστές τους. «Για την πιστοποίηση των ενισχύσεών τους, οι αγρότες θα πρέπει να πάρουν από τη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ μια βεβαίωση δημοσιοποίησης πληρωμών. Και χρειάζεται και μία βεβαίωση από τον ΟΓΑ. Με αυτές τις δύο βεβαιώσεις κάνει τη μετάταξη ο αγρότης από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ…».
Τέλος, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης εξηγεί: «Δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στο ειδικό και το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ πέραν της υποχρέωσης για τον αγρότη του κανονικού καθεστώτος να υποβάλλει ΦΠΑ από τις πωλήσεις του κάθε τρίμηνο. Λειτουργεί πλέον ως επιχείρηση τηρώντας βιβλία εσόδων και εξόδων. Ενώ ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος, ναι μεν έχει έσοδα-έξοδα, αλλά δεν υποχρεούται να τηρεί βιβλία και άρα να υποβάλλει ΦΠΑ…».
Εδώ υπάρχει όμως και μία ακόμα διαφορά. Για την επιστροφή του ΦΠΑ, ο αγρότης του ειδικού καθεστώς καταθέτει στην εφορία τις αποδείξεις του από τις δαπάνες που έχει κάνει, ενώ ο αγρότης του κανονικού καθεστώτος προσκομίζει και τα τιμολόγια από την πώληση των προϊόντων του και είτε θα του επιστραφεί ο ΦΠΑ είτε θα του γίνει συμψηφισμός.