Παγκόσμιες Εκτιμήσεις Ζήτησης και Προσφοράς Βασικών Αγροτικών Προϊόντων

Σιτάρι
Η παγκόσμια προσφορά σιταριού για τη χρονιά εσοδείας 2013/14 αναμένεται να αυξηθεί κατά 7.5 εκατομμύρια τόνους, χάρη στην αυξημένη παραγωγή των μεγαλύτερων διεθνών εξαγωγέων: η παραγωγή της Ε.Ε. αυξάνεται κατά 2.8 εκατ. τόνους με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ αντίστοιχη αύξηση (2,5 εκατ. τόνων) σημειώνει το Καζακστάν χάρη στις αυξημένες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Χαμηλότερες αυξήσεις σε Ουκρανία, Καναδά, Ινδία και Τουρκία αναμένεται να φτάσουν την παγκόσμια παραγωγή στην ποσότητα-ρεκόρ των 705.4 εκατομμυρίων τόνων.
Λίγο χαμηλότερη αναμένεται η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σταριού, η οποία ανεβαίνει κατά 6.9 εκατ. τόνους με αυξήσεις κτηνοτροφικών σιταριών σε Κίνα, Ε.Ε., Συρία, Μολδαβία, Καζακστάν, Μαρόκο, Ταϋλάνδη και Βιετνάμ και βρώσιμου σε Ινδία και Ιράν. Οι παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού αυξάνονται κατά 4.9 εκατ. τόνους, φτάνοντας συνολικά τους 7 εκατ. τόνους. Ωστόσο, η αυξημένη παγκόσμια προσφορά μειώνει την τιμή του σιταριού, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μεγέθυνση της παγκόσμιας κατανάλωσης, γεγονός που περιορίζει την αύξηση των παγκόσμιων τελικών αποθεμάτων σίτου στο 0,6 εκατ. τόνων για τη χρονιά 2013/14.


Καλαμπόκι
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού για τη χρονιά 2013/14 μειώνεται κατά 2.7 εκατ. τόνους, λόγω σημαντικών μειώσεων στις Η.Π.Α., το Μεξικό, την Ε.Ε., τη Ρωσία και τη Σερβία, που δεν αντισταθμίζονται επαρκώς από τις αυξήσεις σε Ουκρανία, Ινδία και Τουρκία. Αντίστοιχη μείωση, 2.3 εκατ. τόνων, αναμένεται και για την παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού. Ωστόσο, το εμπόριο του αραβοσίτου για τη χρονιά 2012/13 αυξήθηκε χάρη στις μεγαλύτερες εισαγωγές της Αιγύπτου, της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας, της Ε.Ε. και της Ινδονησίας και τις εξαγωγές της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Τα παγκόσμια αποθέματα τέλους για το καλαμπόκι αναμένεται να μειωθούν κατά 0.8 εκατ. τόνους για το 2013/14.


Ρύζι
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να μειωθεί κατά 0.8 εκατ. τόνους, φτάνοντας δηλαδή του 477.9 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω του ιδιαιτέρως ζεστού και ξηρού καιρού που μειώνει την προβλεπόμενη σοδειά της Κίνας κατά 1 εκατ. τόνο – μέγεθος που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την αυξημένη παραγωγή του Πακιστάν και των Η.Π.Α. Έτσι, η προβλεπόμενη μείωση στην παγκόσμια προσφορά ρυζιού για το 2013/14 ξεπερνά τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να προβλέπεται μείωση των αναμενόμενων παγκόσμιων αποθέματων τέλους στους 107.5 εκατ. τόνους. Όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού, αυξάνεται κατά 0.7 εκατ. τόνους, με αυξήσεις στις εξαγωγές της Ινδίας, του Πακιστάν, των Η.Π.Α. και του Βιετνάμ, ενώ αυξήσεις εισαγωγών προβλέπονται για την Κίνα και τα δυτικά αφρικανικά κράτη.


Βαμβάκι
Οι προβλέψεις για το βαμβάκι αποτυπώνουν υψηλότερα αποθέματα αρχής, χαμηλότερη παραγωγή και ως εκ τούτου οριακά χαμηλότερα αποθέματα τέλους. Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού δείχνουν χαμηλότερη παραγωγή για την Κίνα, τις Η.Π.Α., το Ουζμπεκιστάν και τη Ζιμπάμπουε, αλλά αύξηση για το Πακιστάν.

 

Σοφία Κοζανίδου


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις