Η δεύτερη χώρα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης έγινε χθες η Ελλάδα.
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισκέφθηκε χθες το πρωί τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και παρέδωσε στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργο Μοσχόβη, αντίτυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο εχθές απεστάλη και αναρτήθηκε στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κατατέθηκε χθες το βράδυ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Το σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες. Η Ελλάδα, που χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κερδίσει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η δεύτερη χώρα που καταθέτει το τελικό της σχέδιο» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Όπως σημείωσε, «το πρώτο βήμα έγινε και τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου, που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το ελληνικό σχέδιο «έχει την ωριμότητα που μας επιτρέπει από αύριο κιόλας να ξεκινήσουμε τα έργα και τις επενδύσεις του Ταμείου, με δικούς μας πόρους, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου, μετά την έγκριση του σχεδίου μας που προβλέπεται θεσμικά να γίνει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού».
«Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά η ευκαιρία για την Ελλάδα μοναδική» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.
Με βάση τον κανονισμό του Ταμείου οι πόροι θα καταβάλλονται σε δόσεις, με την Κομισιόν να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την υλοποίησή των σχεδίων και με κριτήρια αυστηρότερα σε σχέση με παλαιότερα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, η ροή των χρημάτων θα συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και σε περίπτωση που τα ορόσημα και οι στόχοι δεν εκπληρώνονται θα μπαίνει «κόφτης» στις εκταμιεύσεις.
Ο μηχανισμός προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών έργων σε τομείς όπως: πράσινη ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός, έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών, ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Οι κύριοι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας για κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιο,
- ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης,
- αναδασώσεις και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα,
- υποδομές 5G και οπτικών ινών,
- ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα, πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μεθόδους καταπολεμήσεως της φοροδιαφυγής, εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα,
- μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
- ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα,
- επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής,
- μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας και ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων,
- μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την απόφαση εκταμίευσης των πρώτων 4,1 δις. ευρώ. Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να διασφαλίσει ότι στα τέλη Ιουλίου θα λάβει το ποσό που της αναλογεί.