Ενώ χθες, Κυριακή 9 Μαΐου,έληγε η αρχική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα Γέφυρα 2 για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε παράταση στο πρόγραμμα μέχρι τέλος του μήνα.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί λίγο λιγότερες από 23.000 αιτήσεις όταν οι δυνητικά ωφελούμενοι έχουν εκτιμηθεί σε περισσότερους από 100.000. Συγκεκριμένα όπως είπε το πρωί του Σαββάτου ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega «μέχρι τώρα 22.921 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση».
Σύμφωνα με σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, στα τέλη του μήνα να καταβληθεί η πρώτη κρατική επιδότηση, η οποία θα καλύψει αναδρομικά και το μήνα Απρίλιο.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του //www.keyd.gov.gr ή του //ofeiles.gov.gr.
Αίτημα για παράταση
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για παράταση του προγράμματος τουλάχιστον κατά 30 εργάσιμες ημέρες με το επιχείρημα ότι οι λογιστές αδυνατούν να προετοιμάσουν και να υποβάλλουν τις αιτήσεις των επιχειρήσεων λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά και των πολλών ημερών αργίας και υπολειτουργίας λόγω του Πάσχα.
Μάλιστα, αν και το σχετικό αίτημα δεν βρήκε αρχικά εύφορο έδαφος στην πλευρά των Θεσμών, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει κάμψει τις αρχικές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι την παράταση ουσιαστικά ανακοίνωσε το πρωί στο Mega o ΥΠΟΙΚ λέγοντας: «Θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος του μήνα για να δηλώσουν και άλλες επιχειρήσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμά παρέχει στήριξη και η πλευρά των τραπεζών που ευνοούν τη διαδικασία εκτιμώντας ότι έτσι θα αποφύγουν περαιτέρω επιβάρυνση των κόκκινων δανείων.
Το πρόγραμμα 300 εκατ. ευρώ αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τις οφειλές τους κανονικά, όσο και τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Το ποσοστό επιδότησης, η οποία διαρκεί 8 μήνες, για τα εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινά από 90% μηνιαίως για τους 3 πρώτους μήνες, υποχωρεί στο 80% τους επόμενους 3 και στο 70% τους τελευταίους 2 μήνες.
Το ανώτατο ύψος της επιδότησης δεν μπορεί να είναι πάνω από:
- 600 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους
- 5.000 ευρώ, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους
- 15.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 11 έως 50 εργαζόμενους σε ετήσια βάση
- 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση .
Χαμηλότερη είναι η επιδότηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσοστό της επιδότησης αρχίζει από 80% μηνιαίως για τους 3 πρώτους μήνες, υποχωρεί στο 70% τους επόμενους 3 και στο 60% τους τελευταίους 2 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα:
500 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για ελεύθερους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν εργαζόμενους
4.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα καιεπιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους σε ετήσια βάση
12.500 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων.
40.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση.
Τα βασικά κριτήρια
Τα κριτήρια για ατομική επιχείρηση – ελεύθερο επαγγελματία με εξυπηρετούμενο δάνειο είναι:
- να μην απασχολεί προσωπικό
- να έχει κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ
- να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ
- να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 40.000 ευρώ.
- να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 600.000 ευρώ.
Για πολύ μικρή επιχείρηση με εξυπηρετούμενο δάνειο θα πρέπει:
- να έχει έως 10 άτομα προσωπικό
- να έχει κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ
- να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 1 εκατ. ευρώ
- να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 150.000 ευρώ
- να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 2,5 εκατ. ευρώ
Τα κριτήρια για μικρή επιχείρηση που έχει εξυπηρετούμενο δάνειο:
- να έχει έως 50 άτομα προσωπικό
- να έχει κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ
- να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 5 εκατ. ευρώ
- να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 750.000 ευρώ
- να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 10 εκατ. ευρώ
Μια μεσαία επιχείρηση που έχει εξυπηρετούμενο δάνειο θα πρέπει:
- να έχει έως 250 άτομα προσωπικό
- να έχει κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ
- να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ
- να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ
- να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ