Με ίδιους πόρους ξεκίνησε το Σχέδιο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα προχωρά με το πρόγραμμά της για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία χωρίς να περιμένει να φτάσει η αρχική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο πρακτορείο για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης,του οποίου η έγκριση αναμένεται τον Ιούνιο και η πρώτη εκταμίευση τον Ιούλιο, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το πρόγραμμά μας και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις».
Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό χάρτη της χώρας, ενώ projects όπως η παροχή tablet και φορητών υπολογιστών σε φοιτητές βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή, ανέφερε.
Η Ελλάδα αντί να περιμένει την αρχική εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ που αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καλύπτει το αρχικό κόστος με τους δικούς μας πόρους, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Για την Ελλάδα, διακυβεύονται πολλά, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι το σχέδιο ανάκαμψης θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει το «μεγάλο επενδυτικό χάσμα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών οικονομικής κρίσης, το οποίο επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο στόχος είναι η επανεφεύρεση της χώρας με την οικοδόμηση μιας εξωτερικής, πιο ανθεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας.
Μόλις αποκατασταθούν οι κανονικές συνθήκες, «η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης», εξήγησε. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την S&P, που όμως χρειάζεται ακόμα χρόνο για να επανέλθουν στην επενδυτική κατηγορία προκειμένου να συνεχίσουν να αγοράζονται από την ΕΚΤ όταν λήξει το πρόγραμμα PEPP, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει, σε όλες τις πτυχές, την τρέχουσα κατάσταση όλων των κρατικών τίτλων της».
Η ΕΚΤ ενήργησε σωστά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με την Ελλάδα, «κάτι που είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί», συνέχισε ο υπουργός.
Τέλος, αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένες συστημικές τράπεζες θα φθάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPE έως τον Δεκέμβριο του 2021 και όλες οι συστημικές τράπεζες ως το 2022».
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας άλλης συστημικής λύσης, όπως η σύσταση μιας bad bank, όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «μόνο αφού λάβει υπόψη το υπόλοιπο απόθεμα των κόκκινων δανείων, μαζί με πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις», κατέληξε ο υπουργός.