To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατήρησε την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 6% φέτος, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές για τις ΗΠA και άλλες πλούσιες οικονομίες.
Αντιθέτως το Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για μία σειρά αναπτυσσόμενων χωρών που δυσκολεύονται με την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Το χάσμα στις προοπτικές ανάπτυξης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη πρόσβαση των αναπτυγμένων χωρών στα εμβόλια κατά της COVID-19 και τη συνεχή δημοσιονομική στήριξη, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στα δύο αυτά μέτωπα, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.
«Σχεδόν το 40% του πληθυσμού των αναπτυγμένων οικονομιών έχουν εμβολιασθεί πλήρως έναντι 11% στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών και ενός πολύ μικρού ποσοστού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, σε δήλωσή της.
«Τα ταχύτερα από τα αναμενόμενα ποσοστά εμβολιασμών και η επάνοδος στην κανονικότητα οδήγησαν σε αναβαθμίσεις, ενώ η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια και τα νέα κύματα κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ινδία, οδήγησαν σε υποβαθμίσεις», σημείωσε.
Το Ταμείο αναθεώρησε σημαντικά ανοδικά τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ, αναμένοντας τώρα ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό 7% φέτος και 4,9% το 2022 - κατά 0,6 και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Οι προβλέψεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει χωρίς σημαντικές αλλαγές το πρόγραμμα δαπανών του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων, για τις υποδομές, την εκπαίδευση και τη στήριξη των οικογενειών.
Ο θετικός αντίκτυπος από τα προγράμματα δαπανών των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πρόοδο στα ποσοστά εμβολιασμών κατά της COVID-19, οδήγησαν το Ταμείο να αναθεωρήσει ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 στο 4,9% από 4,4% τον Απρίλιο.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ινδίας φέτος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 9,5%, ενώ μείωσε κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας την πρόβλεψή του για την κινεζική οικονομία στο 8,1%, αναφέροντας μία μείωση των δημοσίων επενδύσεων και της συνολικής δημοσιονομικής στήριξης.
Προβλέπει ακόμη χαμηλότερες προοπτικές για την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου τα πρόσφατα κύματα της COVID-19 επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.
Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν παγκοσμίως, αναφέρει το Ταμείο, μεταξύ των οποίων η προοπτική νέες, πολύ μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού να οδηγήσουν σε νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις και σε περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα.
Σε ένα σενάριο, που αφορά τόσο τις αναδυόμενες οικονομίες όσο και τις αναπτυγμένες χώρες με υψηλή διστακτικότητα έναντι των εμβολίων, το Ταμείο διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας φέτος και το 2022.
Οσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ τον θεωρεί ως το μεταβατικό αποτέλεσμα «αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης» καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες το 2022.