Το λιανικό εμπόριο αποτελεί το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού των καταναλωτών, μέσω της μεταπώλησης υλικών αγαθών ή υπηρεσιών και την προώθηση προϊόντων με επιδίωξη το κέρδος.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με αυτήν την τομεακή δημοσίευση, παρουσιάζει αναλυτικά την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου. Το λιανικό εμπόριο αποτελεί το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού των καταναλωτών, μέσω της μεταπώλησης υλικών αγαθών ή υπηρεσιών και την προώθηση προϊόντων με επιδίωξη το κέρδος.
Με τον τρόπο αυτόν, το λιανικό εμπόριο αποτελεί διαχρονικά σημαντικό παραγωγικό τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας με αξιοσημείωτη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Παράλληλα, κατά την πρόσφατη συγκυρία, η παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών των τάξεων δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου είναι σημαντική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, που υφίστανται λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19).
Επιπρόσθετα, μέσω της παρακολούθησης των μεγεθών του λιανικού εμπορίου προκύπτουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της κατανάλωσης (σε μέγεθος, χαρακτηριστικά, προτιμήσεις και υποκατάσταση προϊόντων) της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας.
Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί μέρος της σειράς των Δελτίων Τύπου που δημοσιεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ (σύνδεσμος ΔΤ) από τον Απρίλιο 2020, με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, Ιουνίου και Β’ τριμήνου 2021.
Αντίστοιχη δημοσίευση έχει προγραμματιστεί και πραγματοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε μηνιαία βάση, καθ’ όλη την περίοδο που παρουσιάζει ενδιαφέρον η σε μεγάλη συχνότητα παρακολούθηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.
Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει (α) στοιχεία σε τριμηνιαίο επίπεδο για τον κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου (κλάδοι 45 και 47 της ταξινόμησης NACE Αναθ.2), (β) στοιχεία σε μηνιαίο επίπεδο για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου (κλάδοι 45 και 47 της ταξινόμησης NACE Αναθ.2) και γ) στοιχεία κύκλου εργασιών για τις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις των 10 μεγαλύτερων, σε όρους κύκλου εργασιών 2018, τάξεων δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου (κλάδοι 45 και 47 της ταξινόμησης NACE Αναθ.2).
α. Σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου (Πίνακας 1)
Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 13,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 10,99 δισ. ευρώ και αύξηση 23,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 10,91 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:
• Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 108,5%.
• Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 107,7%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:
• Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών, μείωση 5,7%.
• Λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 1,2%.
Παρουσίαση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερες μεταβολές
Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του αντίστοιχου τριμήνου 2020 περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα.
Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του αντίστοιχου τριμήνου 2020, περιλαμβάνει τις άμεσες πωλήσεις ή τις πωλήσεις από πωλητές που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι (από πόρτα-σε-πόρτα, πλασιέ), τις πωλήσεις από αυτόματες μηχανές πώλησης, τις άμεσες πωλήσεις καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα κλπ) που παραδίδονται στο χώρο του πελάτη, τις δραστηριότητες δημοπρασιών που δεν διενεργούνται σε καταστήματα (λιανικές πωλήσεις, εκτός διαδικτύου) και το λιανικό εμπόριο (εκτός καταστημάτων) από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων των συγκεκριμένων τάξεων οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το οριστικό Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων 2018, έχουν ως εξής:
(*) Το πλήθος των επιχειρήσεων με δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών αφορά στο έτος 2019, και προκύπτει από διοικητικά αρχεία.
β. Σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (Πίνακας 2)
Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2021 ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,0% σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,5 δισ. ευρώ και αύξηση 10,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,7 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είναι:
• Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 90,8%.
• Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 85,9%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είναι:
• Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 18,7%.
• Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 14,2%.
Παρουσίαση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερες μεταβολές
Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα» που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020, περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα.
Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα» που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020, περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο βιβλίων όλων των ειδών.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων των ανωτέρω τάξεων οικονομικής δραστηριότητας, με στοιχεία κύκλου εργασιών τον Ιούνιο 2021, σύμφωνα με το οριστικό Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων 2018, έχουν ως εξής:
(*) Το πλήθος των επιχειρήσεων με δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών αφορά στο έτος 2019, και προκύπτει από διοικητικά αρχεία.
γ. Πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις των 10 μεγαλύτερων τάξεων, με βάση τον κύκλο εργασιών 2018 (Πίνακες 3, 4)
Με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του οριστικού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, οι 10 μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου είναι:
- Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων
- Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων
- Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων
- Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό
- Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα και
- Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:
• Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 104,7%.
• Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 96,8%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:
• Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 3,7%.
• Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό, αύξηση 2,1%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είναι:
• Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 56,9%.
• Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 53,6%.
Η δραστηριότητα που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είναι:
• Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 12,2%.