Γουινέα: «Στον αέρα» βωξίτης και σιδηρομετάλλευμα - Νέο αγκάθι για τις εφοδιαστικές αλυσίδες

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε τον έλεγχο στη Γουινέα συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο Άλφα Κόντε, δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την προσφορά βωξίτη και σιδηρομεταλλεύματος.

Το πραξικόπημα, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από μια μονάδα ειδικών δυνάμεων με επικεφαλής τον 41χρονο συνταγματάρχη Μαμαντί Ντουμπουγιά, είναι το τελευταίο από μια σειρά μαχών για την εξουσία στην ευρύτερη περιοχή τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του κοντινού Μάλι και του Τσαντ.

Ο Ντουμπουγιά ισχυρίστηκε ότι ο στρατός αναγκάστηκε να αναλάβει δράση εν μέσω της αχαλίνωτης διαφθοράς, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικονομικής κακοδιαχείρισης υπό τον Κόντε, αλλά η κίνηση καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση και τον περιφερειακό φορέα ECOWAS.

Η ελίτ μονάδα επέτρεψε τη συνέχιση της διέλευσης μέσω σημείων ελέγχου στην πρωτεύουσα του Κονακρί, απαγόρευσε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους τα ταξίδια στο εξωτερικό και ήρε την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περιοχές με ορυχεία.

Επιπλέον, έχει θέσει σε κίνδυνο τα ορυκτά και τις επιχειρήσεις εξόρυξης που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σιδηρομετάλλευμα

Η περιοχή Σιμάντου των 110 χιλιομέτρων της Γουινέας φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, που περιέχει περισσότερους από 8,6 δισεκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος με μέσο όρο 65% περιεκτικότητα σε σίδηρο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών της χώρας.

Το Σιμάντου βρίσκεται στο απομακρυσμένο νοτιοανατολικό εσωτερικό της χώρας, σε τεράστια απόσταση από το Κονακρί και τη δυτική ακτογραμμή που πρέπει να προσεγγιστεί για να αποκτήσετε πρόσβαση στην παγκόσμια θαλάσσια αγορά σιδηρομεταλλεύματος.

«Οι απαιτήσεις υποδομής του έργου είναι συνεπώς τεράστιες σε κλίμακα, πολυπλοκότητα και κόστος, μεγαλύτερες από κάθε άποψη από τη βιομηχανία εξαγωγών βωξίτη που έχει καθιερωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Άντριου Γκαντ, ανώτερος αναλυτής χάλυβα στο CRU Group.

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος ήταν ένα από τα πολλά εμπόδια που εμπόδιζαν την πρόοδο του Σιμάντου μέχρι τώρα και το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκτυλίσσεται στη χώρα σηματοδοτεί μια σημαντική επιδείνωση των προοπτικών επιτυχούς ανάπτυξης του κοιτάσματος».

Το έργο στο Σιμάντου παρέμεινε σχετικά στάσιμο από την ανακάλυψή του στη δεκαετία του 1990 ως αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας, των διαφορών σχετικά με τα δικαιώματα εξόρυξης και των προβλημάτων κόστους.

Το έργο θα απαιτούσε μαζική υποδομή σιδηροδρόμων και λιμένων σε μια χώρα που κατατάσσεται στην 160η θέση από 186 χώρες σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να κάνουν ένα άλμα εμπιστοσύνης εν μέσω του συνεχούς κινδύνου ότι οι τιμές των υλικών θα μπορούσαν να καταρρεύσουν.

Παρά την πρόσφατη πρόοδο στις προπαρασκευαστικές εργασίες, το έργο δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε μελέτη υλοποίησης.

«Η χρηματοδότηση του Σιμάντου έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη και η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις τρέχουσες εξελίξεις θα θέσει εν αμφιβόλω τη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών», δήλωσε ο Γκαντ.

Βωξίτης

Η Γουινέα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη στον κόσμο, την κύρια πηγή αλουμινίου στον κόσμο. Οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν σε υψηλό 10 ετών τη Δευτέρα στο Λονδίνο εν μέσω φόβων για διακοπή της παγκόσμιας προσφοράς.

«Για τον ακμάζοντα μεταλλευτικό τομέα της χώρας, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Οι ανθρακωρύχοι έχουν τώρα ελάχιστες άλλες επιλογές από το να κάθονται στωικά και να περιμένουν περισσότερη σαφήνεια από την μεταβατική εξουσία, αλλά η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων ή ακόμα και η απαλλοτρίωση δεν μπορούν να μην ληφθούν υπόψη», δήλωσε ο Έρικ Χάμφρεϊ-Σμιθ, αναλυτής της Verisk Maplecroft.

«Το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλη διακοπή της προσφοράς για την παγκόσμια αγορά βωξίτη, καθώς οι εργασίες πιθανότατα θα παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες ημέρες και πιθανώς εβδομάδες».

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει ότι το πραξικόπημα δεν θα βλάψει τα ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Γουινέα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ρωσικός κολοσσός αλουμινίου Rusal δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει τα τρία ορυχεία βωξίτη και μια εγκατάσταση αλουμίνας στη χώρα παρά την πολιτική αναταραχή.

Πηγή: insider