Πλεόνασμα 2,8 δις ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% και πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 2,8 δις ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το υπουργείο Οικονομικών, δια του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα μιλά για μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κοντά στο 4% το 2013 αλλά εκτιμά ότι θα μειωθεί η ανεργία και η ύφεση. Ειδικότερα, ο ίδιος μίλησε για μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, τουλάχιστον 340 εκατομμυρίων ευρώ το 2013, παρά τα προβλήματα που καταγράφονται από τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω μαύρης εργασίας, μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, λόγω μειώσεων στους μισθούς, κατάρρευσης επιχειρήσεων κ.ά.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για επιβράδυνση της ύφεσης, όπως και της ανεργίας, που κατά την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, θα κυμανθεί στο 27% το 2013 και στο 26% το 2014. Ο ίδιος υποστήριξε πως  επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής κι ότι δεν θα ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 5,3 δισ. ευρώ ή το 2,9% του ΑΕΠ, από 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ το 2013. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ.
Κατά το οικονομικό επιτελείο, η βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος θα προέλθει, κυρίως, από τη βελτίωση του αποτελέσματος του ισοζυγίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών. Συγκεκριμένα αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα  διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 4,2 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1 δισ. ευρώ το 2013. Σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους  υποστηρίζεται πως αυτό προϋποθέτει την εδραίωση πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, θετικούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, είτε με τη μορφή των αποκρατικοποιήσεων, είτε με τη μορφή εκμετάλλευσης στη βάση συνεργασιών με τη συμμετοχή στρατηγικών εταίρων και με τη μορφή συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).  Προβλέπεται δηλαδή σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, δηλαδή σε 54.546 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,6% έναντι του 2013. Η αύξηση αυτή, όπως υποστηρίζεται στο κείμενο, θα προέλθει κυρίως από:
 • Τις αυξημένες εισπράξεις κατά 1,1 δισ. ευρώ περίπου των δύο πρώτων μηνών του 2014, δηλαδή την αποπληρωμή δόσεων για φορολογικές υποχρεώσεις του 2013, θα καταγραφεί στο δημοσιονομικό έτος 2013, μετά τις προβλεπόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές.
• Τις ευνοϊκότερες προβλέψεις συγκεκριμένων μακροοικονομικών μεταβλητών (π.χ. ιδιωτική κατανάλωση), οι οποίες είναι βελτιωμένες έναντι των προβλέψεων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του επικαιροποιημένου μνημονίου και επηρεάζουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις για το 2014 (π.χ. έσοδα ΦΠΑ).
• Τις εκτιμήσεις για σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης (tax compliance) από το επόμενο έτος, καθώς και τις εκτιμήσεις της φορολογικής διοίκησης για την απόδοση συγκεκριμένων δράσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών για την είσπραξη ληξιπροθέσμων οφειλών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τονίζεται ότι, όλα αυτά βασίζονται σε ευρήματα μελετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ και τελούν υπό τελική αξιολόγηση, ενώ η εξειδίκευση των δράσεων της φορολογικής διοίκησης θα συνεχιστεί μέχρι και την κατάρτιση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού σε συνεργασία με την Τεχνική Βοήθεια που παρέχεται από τους εταίρους.