Περαιτέρω μείωση των δαπανών προβλέπει ο νεός προϋπολογισμός

Σε τρεις μέρες κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή, με σοβαρή πιθανότητα όμως την ανά πάσα στιγμή αλλαγή του.

 
Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την τρόικα, κάτι που σημαίνει ότι αυτή την στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένα νούμερα που θα περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό.

 
Έτσι δεν αποκλείεται, εφόσον εξελιχθούν αρνητικά οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, να απαιτηθούν μέτρα για το 2014  που θα περιληφθούν τελευταία στιγμή στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την πρόταση που θα εμφανίσει στη τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά 1,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το προσχέδιο, αλλά και μέτρα αύξησης των εσόδων.

Ορισμένα από τα μέτρα που μελετά το οικονομικό επιτελείο και που πιθανόν να τα φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αφορούν μειώσεις αποδοχών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της εφαρμογής του εναίου μισθολογιου –όπου δεν έχει εφαρμοστεί. Επίσης μελετάται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επανεξέταση του ΦΠΑ, είτε με κατάργηση του μειωμένυ φόρου που ισχύει στα νησιά, είτε με επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, είτε και των δύο μέτρων μαζί. Στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει κρατικές δαπάνες που μπορούν να μειωθούν δραστικά, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι έρχεται κατάργηση δημόσιων φορέων και Οργανισμών. Παράλληλα έρχεται περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τις ΔΕΚΟ, μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕ και στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις