Λιγότερα τα βάσανα του ΥΠΑΑΤ στον προϋπολογισμό

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βγαίνει με λιγότερες πληγές από το φετινό προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με άλλα, που πληρώνουν πολύ ακριβά το μάρμαρο, μ΄εξαίρεση την περίφημη ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, που διακόπτεται η αιμοδότησή της, ύψους 587.000 ευρώ.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποχρεώνεται να μειώσει τους πόρους από τα ενοίκια που πληρώνει και να μεταφερθεί σε ενιαίο κτήριο ενώ όντως παίρνει στις αγκάλες του και 100 ερευνητές, για τις ανάγκες του.

Παρά τις αρχικές προβλέψεις για μετακόμιση όλων των δομών στο κτήριο του Κεράνη, αυτή η ιστορία ναυαγεί ή παραπέμπεται στις καλένδες, διότι ακόμη κι ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης αρνήθηκε χθές να δεσμευτεί για το πού και το πότε θα εγκαταλειφθεί το κτίριο της Αχαρνών, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι είναι θέμα συνολικό της κυβέρνησης.

Για τα έργα του γεωργικού τομέα  πολύ σημαντική κατηγορία έργων,  έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 432 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 6,4% περίπου του συνολικού ΠΔΕ 2014, έναντι 440 εκατ. ευρώ, που ήταν το 2013.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι μειωμένα κονδύλια στον αγροτικό τομέα αυτομάτως  μεταφράζονται σε μειωμένη απορρόφηση κοινοτικών προγραμμάτων από το Γεωργικό Ταμείο.


Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι σημαντικό μέρος των δαπανών θα καλυφθεί για ενισχύσεις στη Γεωργία, αποκατάσταση ζημιών, καταβολή επιδοτήσεων για συγχρηματοδότηση προγραμμάτων, σχεδιασμό για έκτακτες ανάγκες, κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) αλλά και κατάργηση της περίφημης ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ.

Στον προϋπολογισμό που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται ψαλίδισμα κονδυλίων ύψουςπροβλέπονται μεταξύ άλλων:
            • Η πλήρης ενεργοποίηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για την καλύτερη απορρόφηση των πόρων για επενδύσεις από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.
            • Η εφαρμογή της απλοποίησης των διαδικασιών εξαγωγής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για δύο ελληνικά προϊόντα (φέτα, ροδάκινο), και επέκταση αυτής της διαδικασίας για τα ψάρια, το κρασί και το ελαιόλαδο, ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγική διαδικασία κυρίως από τους μικρούς και μεσαίους εξαγωγείς που δεν διαθέτουν πλεονάζουσα υποδομή.
            • Η επέκταση των προγραμμάτων προώθησης των εξαγωγών και η αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων για τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.
            • Η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας (e-ΥΠΑΑΤ) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο για τη δικτυακή πρόσβαση των πολιτών αλλά και των δ ικαιούχων για την καταβολή των ενισχύσεων.
Συγκεκριμένα από το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης θα υλοποιηθούν τρία έργα που έχουν εγκριθεί:
                 - e-ΥΠΑΑΤ–Υπηρεσίες για τους πολίτες και τους δικαιούχους των ενισχύσεων με ψηφιακές εφαρμογές από το Υπουργείο και τους
εποπτευόμενους οργανισμούς με κυριότερη υπηρεσία το άνοιγμα της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ ψηφιακά και μέσω του διαδικτύου.
                 - Κάλυψη των «λευκών περιοχών» δηλαδή περιοχών στις ορεινές–μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του.
                 - Ψηφιακό Γεωργικό «Κτηματολόγιο». Αγορά νέων ψηφιακών εικόνων για την ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου της χώρας προκειμένου να ικανοποιήσει η χώρα την κοινοτική υποχρέωση.
           • Ο σχεδιασμός και η υποβολή των δύο νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων για την γεωργία και την αλιεία για την αξιοποίηση και απορρόφηση των 18,7 δις. ευρώ κατά την περίοδο 2014–2020.
           • Η υλοποίηση ειδικού τομεακού προγράμματος για την κτηνοτροφία προκειμένου η χώρα να μειώσει την εξάρτηση από τις μεγάλες εισαγωγές ζωικών προϊόντων που επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο.
           • Η υλοποίηση προγράμματος για την ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών και αναχλόωση των βοσκοτόπων.
           •  Η βελτίωση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα με την απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης και αδειοδότησης μέσα από την δημιουργία ζωνών άσκησης της υδατοκαλλιέργειας, κτηνοτροφικών πάρκων και ζωνών θερμοκηπιακών καλλιεργειών για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.
           • Η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης της παραγωγικής διαδικασίας του πρωτογενούς τομέα τόσο μέσα από τα νέα τραπεζικά ιδρύματα όσο και με την έγκαιρη και προγραμματισμένη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων ύψους 2,8 δις. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις