Παρατάθηκε το πρόγραμμα της ΕΤΕΑΝ για Εγγυητικές ΜμΕ

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε ότι παρατάθηκε έως την 30.06.2014 η διάρκεια του Προγράμματος Εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών εκ μέρους των Τραπεζών υπέρ των Μεσαίων, Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα αφορά την παροχή εγγύησης με χαμηλό κόστος προμηθείας για κάλυψη της έκδοσης εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών υπέρ των προμηθευτών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ποσοστό 50% του εν ισχύ υπολοίπου τους και για διάστημα 2 ετών. Η εγγύηση μπορεί να ανέλθει στο ποσό των Ευρώ 150.000 ανά επιχείρηση με ελάχιστο Ευρώ 10.000. Οι εγγυητικές επιστολές μπορούν να εκδοθούν για προμηθευτές εσωτερικού ή εξωτερικού που συμπράττουν στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου καθώς και για την λήψη προκαταβολής της επιχορήγησης.

Με σκοπό την διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην επιλογή των χρηματοοικονομικών εργαλείων μέσω των οποίων θα δρομολογήσουν την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, υπενθυμίζονται ακόμη τα εξής:

Το ανωτέρω εργαλείο μπορεί  να αξιοποιηθεί για οποιοδήποτε μέρος του χρηματοδοτικού σχήματος των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιδίας συμμετοχής.

Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προϊόντα κατατίθενται στις συνεργαζόμενες τράπεζες, οι οποίες ως συγχρηματοδότριες, εφαρμόζουν τα συνήθη κριτήρια επιλογής τους για την έγκριση των αιτημάτων χρηματοδότησης.

Οι πόροι που χρηματοδοτούν τις δράσεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας προέρχονται από το ΕΣΠΑ, και κατ' επέκταση η διάθεσή τους πρέπει να συμμορφώνεται με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς που διέπουν την χορήγηση και σώρευση (συγκέντρωση) κρατικών/ κοινοτικών ενισχύσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.