Παρκαρισμένο το αυτοκίνητο, ψαλιδίζουμε και το φαγητό


Η κρίση βαθαίνει και δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στον κλάδο της διατροφής, που συνήθως σε περιόδους αναταράξεων, νοσεί τελευταίος.

Η επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το μήνα Σεπτέμβριο 2013 αποτυπώνουν ακριβώς αυτήν την εικόνα, αφού πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά έχοντας κάνει περικοπές από παντού, «μαζεύονται και στο φαγητό».
Ο μήνας Σεπτέμβριος, αν κι η μείωση είναι αισθητή, δεν θεωρείται ενδεικτικός, διότι για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά θεωρείται «σχολικός μήνας» και το βάρος πέφτει σε άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες: Χαρτικά, βιβλία, εγγραφές σε φροντιστήρια, δραστηριότητες κ.ά.

 Παρότα αυτά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο κατά 6,4%, το µήνα Σεπτέµβριο 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεµβρίου 2012, η οποία προήλθε κυρίως από τη μεταβολή σε καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-8,1%) και δευτερευόντως λόγω της υποκατανάλωσης ή της αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες από τα επώνυμα προϊόντα, σε λιγότερο γνωστών εταιριών, σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων  (-6,2%).

Στο λιανεμπόριο υπήρξε μείωση του δείκτη όγκου κατά 5,4%, το µήνα Σεπτέµβριο 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεµβρίου 2012, η οποία προήλθε πρώτα απ΄όλα από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, που έφτασε στο -6,5%.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις