Τα "κόκκινα" δάνεια απειλούν την κοινωνική συνοχή

 Τα μπιλιετάκια έφτασαν κι ένας - ένας οι αγρότες καλούνται για να δουν τι θα γίνει με τις καταβολές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατατίθενται στους λογαριασμούς αλλά προτού να λαλήσει πετεινός, έχουν παρθεί από τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε κι η αποστολή με μπιλιετάκια από την, υπό εκκαθάριση, Αγροτική Τράπεζα, προς τους αγρότες που είχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κι έχει περάσει το δεκαήμερο. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δηλώσει καθαρά δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε αυτά τα λεφτά στους λογαριασμούς των παραγωγών, όμως είναι δεδομένο ότι οποιοδήποτε κούρσεμα αυτών των χρημάτων, δεν ακολουθεί ούτε καν την κοινοτική νομοθεσία. Μάλιστα, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ρουμάνος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της παρακράτησης χρημάτων από πλευράς ΟΓΑ δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις απευθύνονται σε αγρότες κι ότι η Κοινότητα θα έπρεπε να είναι ενημερωμένη, αν συνέβαινε κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα με τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση, που το έχει θέσει επανειλημμένα στη Βουλή έχει δημιουργήσει ανησυχία και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μετά τα ραβασάκια που ήρθαν στους αγρότες για πληρωμές.

Άμέσα μέτρα για να προστατευτούν οι αγρότες από μονομερείς και καταχρηστικές παρακρατήσεις ποσών που προστατεύονται από τη νομοθεσία ζητούν βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τη βουλευτή Λακωνίας, Φεβρωνεία Πατριανάκου και ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Την επερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Κορινθίας, Χρήστος Δήμας, Φθιώτιδας, Ελένα Μακρή-Θεοδώρου, Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής, Ηλείας, Χρήστος Κοντογιάννης, Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Εβρου, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, Ημαθίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Φλώρινας, Στάθης Κωνσταντινίδης και Γρεβενών, Τιμολέοντας Κοψαχείλης.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στις συντάξεις τονίζεται στην ερώτηση κατηγορηματικά ότι «η εθνική νομοθεσία προστατεύει το ποσό της σύνταξης που κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό ενώ επιπρόσθετα προβλέπει το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Οι βουλευτές
της ΝΔ ζητούν να υπάρξει άμεσα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και ρωτούν για την πορεία χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου, μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών (ΑΔΑ).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις