Φορολόγηση ακινήτων με λιγότερες... χοντράδες

 

 

Μειωμένος ο συντελεστής για τα αγροτικοβιομηχανικά εργοστάσια και μηδενικός συντελεστής για στάβλους, πτηνοτροφεία, προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες, στο βελτιωμένο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, που κατατέθηκε χθές στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital,  μετά τις μαζικές αντιδράσεις, που σημειώθηκαν στο εσωτερικό και των δυο κυβερνητικών κομμάτων για το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, ιδίως από βουλευτές της επαρχίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά κι από φορείς, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τους παραγωγούς κ.ά. οι συντελεστές και για τα ακίνητα αλλά ιδίως και για τους βοσκότοπους μειώνονται αισθητά ενώ τελειώνει και το παράλογο χωράφια κοντά στη θάλασσα να πληρώνονται με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συντελεστής είναι μειωμένος και για τα χωράφια και ο μεγαλύτερος φτάνει στο 2,4%, εφόσον έχουν επιβαρύνσεις (π.χ. αρδευόμενα, ενδροκαλλιέργειες κ.ά.) ενώ αισθητά μειωμένος είναι ο φόρος για τα βοσκοτόπια. Χαμηλότερο συντελεστή αναφέρεται ότι θα έχουν και οικόπεδα εντός σχεδίου αλλά χαμηλής αντικειμενικής αξίας. Πρόκειται για οικόπεδα που ήταν στην ελληνική ύπαιθρο αλλά λόγω επέκτασης του σχεδίου πόλης, εντάχθηκαν κι επιβαρύνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές κι από τα δυο κυβερνητικά κόμματα μέχρι και την τελευταία στιγμή πρόεβαιναν σε διορθώσεις και υπήρξε σωρεία αλλαγών, απ' το αρχικό σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε κι ήταν επιεικώς τερατούργημα.
Επιφυλάξεις μέχρι να δουν το οριστικό νομοσχέδιο μας εξέφρασαν βουλευτές και των δυο μεγάλων κομμάτων, επισημαίνοντας ότι κι εκείνοι περίμεναν να διαβάσουν το τελικό κείμενο.

Από πλευράς ΝΔ, μας διαβεβαίωσαν ότι  «οι υπερβολές στη φορολόγηση των ακινήτων έχουν τελειώσει», ενώ άλλος βουλευτής του ίδιου κόμματος, μας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι το 80% της προκαταβολής φόρου δεν θα ισχύσει. Στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν τίθεται ζήτημα αύξησης του ποσοστού προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το οποίο παραμένει στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες και για την επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις δόσεις, λένε από το υπουργείο Οικονομικών, δεν διαφοροποιείται σε σχέση με αυτά που είχαν θεσπισθεί από τον Ιανουάριο 2013 και είχαν ενσωματωθεί στο ν. 4110/2013.

Προβλέπεται ρητά ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία απ' τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης.

Κατά τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκο, «έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να ανατραπεί το αρχικό σχέδιο, που κατένειμε ανισομερώς τα βάρη και να προστατευτεί η παραγωγική δραστηριότητα του αγροτικού τομέα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις