Νέοι Ορίζοντες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Αυξημένο κατά 30% σε πόρους σχέση με το προηγούμενο θα είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.  

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει «νέα εργαλεία» για την υποστήριξη και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την κινητικότητα των ερευνητών, την Ευρωπαϊκή Αριστεία και τις μελλοντικές και αναδυόμενες Τεχνολογίες.

H εναρκτήρια εκδήλωση έγινε σήμερα το πρωί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο  Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»), στην Αγία Παρασκευή, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), παρουσία του Κάρολου Παπούλια κι  Ευρωπαίων κι Ελλήνων αξιωματούχων.

Οι Ευρωπαίες Επίτροποι  Máire Geoghegan Quinn, αρμόδια για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Eπιστημών, και η Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησαν για τις συνέργειες  του «Ορίζοντα 2020» με τα διαρθρωτικά ταμεία και για θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Αναφέρθηκαν στις  δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το ρόλο της στρατηγικής της «έξυπνης εξειδίκευσης» (smart specialization) στην Περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή. Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι από την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα, καθώς και από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Παράλληλα, έγιναν τα εγκαίνια της «Έκθεσης Καινοτομίας» που διοργανώνει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με στόχο την ανάδειξη της καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα και την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των Ακαδημαϊκών φορέων και του παραγωγικού ιστού της χώρας. Το θεματικό πλαίσιο της έκθεσης καθορίζεται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του «Ορίζοντα 2020».