Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 80%.
H τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες.
Η χειρότερη ενεργειακή κρίση της περιοχής εδώ και δεκαετίες φαίνεται να υποχωρεί σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 80% από το ανώτατο επίπεδό τους τον Αύγουστο, όταν οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας έπληξαν την Ευρώπη με κόστος περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, πλήττοντας την ευρωπαϊκή οικονομία και ωθώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Τώρα, η ήπειρος βλέπει μια απότομη μεταστροφή, καθώς ο σχετικά ήπιος καιρός, οι προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και το Κατάρ απομακρύνουν την πίεση.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα αναφοράς υποχώρησαν έως και 4,8% στα 49,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Το συμβόλαιο βέβαια έχασε περίπου 35% μέχρι στιγμής φέτος, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου διπλάσιο από τα συνήθη επίπεδα για αυτή την εποχή του έτους.
Παραμένουν οι κίνδυνοι για τις τιμές του φυσικού αερίου
Οι τιμές θα μπορούσαν ακόμη να αυξηθούν εάν υπάρξει παρατεταμένος ψυχρός καιρός πριν από το τέλος του χειμώνα ή εάν υπάρξουν διαταραχές στον εφοδιασμό. Ο ανταγωνισμός με την Ασία για το LNG θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ακόμα έναν κίνδυνο.
Προς το παρόν, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης παρέχουν ένα μαξιλάρι για την Ευρώπη, ένα σημάδι αισιοδοξίας ότι η περιοχή μπορεί να τα καταφέρει τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα.
«Η αγορά απορροφά τα κομμάτια της ζήτησης που εμφανίζονται στις αγορές της Άπω Ανατολής, καθώς η Ευρώπη παραμένει ασυνήθιστα ζεστή, με ανέμους και καλή τροφοδοσία για να καλύψει ένα προφίλ ζήτησης που επιβραδύνεται», δήλωσε ο Tobias Davis, επικεφαλής του LNG για την Ασία στη χρηματιστηριακή Tullet Prebon.
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE δήλωσε ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις περικοπές του ρωσικού φυσικού αερίου το αργότερο μέχρι το 2024, αλλά το υψηλό κόστος για την αντικατάσταση των χαμένων ποσοτήτων θα παραμείνει ένα ζήτημα
Η Ευρώπη θα χρειαστεί να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης με πολύ λιγότερο ρωσικό αέριο από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι.