Ένα καλάθι κανονικών εμπορευμάτων θα κάνει τον καταναλωτή πίσω κατά 19,33% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο
Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν έως και 45% περισσότερο φέτος για βασικά είδη διατροφής σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, καθώς οι εκτιμήσεις για προσωρινή ανατίμηση των τιμών, που ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εντάθηκε αργότερα, αποδείχθηκαν ψεύτικες ελπίδες, αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν τα στοιχεία.
Αν και τελικά δεν υπήρξαν ελλείψεις τροφίμων και τα ανώτατα όρια αγοράς που επιβλήθηκαν σε ορισμένα προϊόντα τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, όπως το αλεύρι, το ηλιέλαιο, η ζάχαρη και το κοτόπουλο, δεν χρειάστηκε να διαρκέσουν για πολύ, οι αυξήσεις των τιμών δεν έχουν μόνο δεν έχουν περιοριστεί από τότε, αλλά συνεχίζονται το 2023.
Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου παραμένουν επίσης υψηλές, καθώς ήταν έως και τέσσερις φορές υψηλότερες το περασμένο έτος σε σχέση με το 2021, ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών.
Οι αυξημένες δαπάνες για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού, καθώς και οι διογκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας, παρά τις επιδοτήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά να αναφέρουν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους ήταν επαρκές μέχρι τις 18 κάθε μήνα.
Από το σύνολο των 62 ειδών διατροφής, μόνο σε μία περίπτωση σημειώθηκε μείωση τιμών τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και αυτή ήταν αμελητέα (-0,02% για τα φρέσκα ψάρια). Όλα τα άλλα προϊόντα σημείωσαν αύξηση των τιμών από 0,29% (φρέσκα φρούτα) σε 44,96% (ζάχαρη). Μάλιστα, η αύξηση είναι πάνω από 20% σε 14 είδη τροφίμων, στα οποία περιλαμβάνονται τα πιο βασικά, όπως το γάλα (24,29% για το φρέσκο γάλα με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα άλλα είδη), το ψωμί (25,55%), το αλεύρι (26,89%). ), αυγά (26,27%), τυριά (26,61%), γιαούρτι (21,65%), ελαιόλαδο (22,37%), μοσχαρίσιο κρέας (20,15%), αρνί και κατσίκι (21,35%).
Για ένα «καλάθι» με 25 βασικά προϊόντα – τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης – την 1η Μαρτίου 2022 οι Έλληνες πλήρωσαν 76,26 ευρώ, ενώ τα ίδια ακριβώς προϊόντα (ίδια μάρκα και κωδικός) κοστίζουν πλέον 91 € – δηλ. 19,33% περισσότερα χρήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και το 60%, όπως σε επώνυμα χαρτιά υγείας ή απορρυπαντικά και αφρόλουτρα, όπου καταγράφονται αυξήσεις τιμών άνω του 50%.
Πηγή: Καθημερινή