Η Yellen αύξησε τις ελπίδες της Κίνας για μείωση των δασμών

Η Yellen δεν είπε τίποτα δημοσίως για να δείξει ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να χαλαρώσουν τους δασμούς, αλλά οι σχολιαστές στην Κίνα ήταν αισιόδοξοι, εν μέσω επισκόπησης από τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ .

Το ταξίδι της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στην Κίνα δημιούργησε ελπίδες στο Πεκίνο ότι οι δασμοί της εποχής Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές μπορεί να χαλαρώσουν καθώς προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών, αλλά ισχυρό αντικινεζικό αίσθημα στην οι ΗΠΑ μπορεί να το καταστήσουν αδύνατο.

Εμπορικοί και πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον λένε ότι παρόλο που η περικοπή ορισμένων από τους δασμούς του «Section 301» θα βοηθούσε τις αμερικανικές εταιρείες και καταναλωτές, καθώς και τους Κινέζους εξαγωγείς, κάτι τέτοιο θα εκθέσει τον Μπάιντεν σε μια φασαρία ρεπουμπλικανικής κριτικής σε μια επικίνδυνη στιγμή.

 

«Ο πολιτικός λογισμός είναι αρκετά σαφής», δήλωσε ο Χάρι Μπρόντμαν, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος στην ερευνητική ομάδα του Berkeley. «Αυτό θα ήταν κόκκινο κρέας για την αντιπολίτευση».

Το να κοιτάξουμε απαλά την Κίνα θα μπορούσε να κοστίσει στον Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές του 2024, είπε, προσθέτοντας ότι το αντικινεζικό αίσθημα στις ΗΠΑ είναι τέσσερα χρόνια, τροφοδοτούμενο από τις πολιτικές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Κίνα.

 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η Yellen συζήτησε ερεθιστικά εμπορικά και άλλες πολιτικές διαφορές με τους κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους της Κίνας και τον πρωθυπουργό Li Qiang για έναν μαραθώνιο 10 ωρών σε δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα -- συναντήσεις που είπε ότι έθεσαν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας "σε πιο σίγουρες βάσεις".

Οι αμερικανικοί δασμοί και οι έλεγχοι εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας στον νέο νόμο κατά της κατασκοπείας του Πεκίνου που απειλεί τις δραστηριότητες αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα ήταν μεταξύ των θεμάτων, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Yellen δεν είπε τίποτα δημοσίως για να δείξει ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να χαλαρώσουν τους δασμούς, αλλά οι σχολιαστές στην Κίνα ήταν αισιόδοξοι, εν μέσω επισκόπησης από τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ .

 

Σε δήλωση τη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν τους τιμωρητικούς δασμούς, να άρουν τους περιορισμούς των εξαγωγών και να τερματίσουν τις απαγορεύσεις εισαγωγών από την επαρχία Xinjiang.

«Η Yellen έχει λόγο στην επόμενη φάση της τετραετούς αναθεώρησης των δασμών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χονγκ Χάο, διευθύνων σύμβουλος της Grow Investment Group στο Χονγκ Κονγκ. «Ενώ οι ΗΠΑ ενδέχεται να συνεχίσουν τους τεχνολογικούς περιορισμούς στην Κίνα, είναι δυνατή η μείωση ή η εξαίρεση των μη βασικών δασμών κατά της Κίνας».

Η κινεζική κρατική Global Times, συνήθως σκληρός επικριτής των ΗΠΑ, αποκάλεσε τη Yellen «επαγγελματία και πραγματιστή» αξιωματούχο που θα μπορούσε να επηρεάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει τέτοια μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής σχέσης.

Η Yellen πέρυσι υποστήριξε την κατάργηση ορισμένων δασμών σε «μη στρατηγικής σημασίας» αγαθά ως τρόπο για να μειώσει κάποιο συγκεκριμένο κόστος εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Ωστόσο, η πολιτική πίεση των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών στην Κίνα αυξάνεται, είπε ο Τσαντ Μπόουν, εμπορικός οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον, ο οποίος τους έχει ερευνήσει εκτενώς.

«Δεν υπάρχει πολιτική όρεξη για μείωση των δασμών στην Κίνα – η υπουργός Yellen θα τα πάει καλά σε αυτό το πολιτικό κλίμα αν καταφέρει να παραμείνει εκεί που είναι», είπε ο Bown.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σχολιάσει κάθε απάντηση στην κινεζική έκκληση για δράση, σημειώνοντας ότι δεν έχουν δρομολογηθεί νέες πρωτοβουλίες. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τους δασμούς.

Ένας εκπρόσωπος του USTR είπε ότι η υπηρεσία συνεχίζει την αναθεώρησή της και αξιολογεί τα σχόλια που έλαβε, σχεδόν επτά μήνες αφότου έκλεισε τα δημόσια σχόλια.

Οι εισπράξεις των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα κορυφώθηκαν στα 49 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό 2022, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε από εισαγωγείς των ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια σε 182,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ .

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα είχαν σχεδόν φτάσει στο αποκορύφωμά τους το 2018 το 2022 , αλλά έχουν μειωθεί κατά 24% μέχρι στιγμής φέτος.

πηγη: //www.reuters.com