Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αυξήθηκε κατά 9% μεταξύ 2015 και 2021
H χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τράπεζες, οδηγεί σε μη βιώσιμες αυξήσεις της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, εκτιμά έκθεση που δημοσιεύει ο Guardian.
Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αυξήθηκε κατά 9% μεταξύ 2015 και 2021, ενώ η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 13% στο ίδιο διάστημα.
Σχεδόν κατά την ίδια χρονική περίοδο, από το 2015 έως το 2022, οι χρηματοδότες παρείχαν στις 55 κορυφαίες βιομηχανικές κτηνοτροφικές εταιρείες του κόσμου μέσες ετήσιες πιστωτικές ενέσεις ύψους 77 δισ. δολαρίων (60 δισ. στερλίνες), και ορισμένοι φάνηκε να θέτουν σε κίνδυνο τις δικές τους πολιτικές κατά της αποψίλωσης για να το πετύχουν, σύμφωνα με την έκθεση.
Η πίστωση, "έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εταιρείες να επεκταθούν ... και έχει συμβάλει στην τεράστια και μη βιώσιμη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων".
Αποχρηματοδότηση το συντομότερο δυνατό
Ο Martin Bowman, υπεύθυνος πολιτικής και εκστρατειών της Feedback, της ομάδας εκστρατείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που συνέταξε την έκθεση, δήλωσε: "Ζητάμε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποχρηματοδοτήσουν τις εταιρείες βιομηχανικής κτηνοτροφίας το συντομότερο δυνατό".
Οι εκτεταμένοι κίνδυνοι της βιομηχανικής κτηνοτροφίας που καταγράφονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τη συμβολή της στην κλιματική κρίση, την αποψίλωση των δασών, τη ρύπανση, την κακοποίηση των ζώων, την απώλεια της βιοποικιλότητας, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις ανθρώπινες ασθένειες και την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Η κατανάλωση λιγότερων ζωικών πρωτεϊνών και η εκτροφή λιγότερων ζώων, ιδίως στις πλουσιότερες χώρες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές της κτηνοτροφίας, αναφέρει η έκθεση, η οποία αναφέρεται σε μια έρευνα με περισσότερους από 200 κλιματολόγους και εμπειρογνώμονες σε θέματα τροφίμων και γεωργίας.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, οι παγκόσμιες εκπομπές από την κτηνοτροφία πρέπει να κορυφωθούν έως το 2025 και να μειωθούν κατά 61% έως το 2036, με ταχύτερες και βαθύτερες μειώσεις στις πλουσιότερες χώρες.
Η Barclays ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής της βραζιλιάνικης JBS
Οι τράπεζες που προσέφεραν τη μεγαλύτερη στήριξη στις 55 κορυφαίες βιομηχανικές κτηνοτροφικές εταιρείες του κόσμου ήταν η Bank of America, η οποία παρείχε σχεδόν 29 δισ. δολάρια, η Barclays με λίγο πάνω από 28 δισ. δολάρια και η JPMorgan Chase με σχεδόν 27 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Barclays ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής της βραζιλιάνικης εταιρείας κρέατος JBS, "της εταιρείας με τις υψηλότερες εκπομπές παγκοσμίως στον τομέα της κτηνοτροφίας", ανέφερε η έκθεση.
Οι μεγάλοι χρηματοδότες γαλακτοκομικών προϊόντων που κατονομάζονται στην έκθεση περιλαμβάνουν την Wells Fargo, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Dairy Farmers of America, και την τράπεζα ANZ, τον μεγαλύτερο πιστωτή της νεοζηλανδικής Fonterra. Το 2021, η Dairy Farmers of America εξέπεμψε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από τη Δανία και η Fonterra ήταν υπεύθυνη για περίπου το 45% των συνολικών εκπομπών της Νέας Ζηλανδίας εκείνο το έτος, αναφέρεται στην έκθεση.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένες τράπεζες συμβιβάζουν τις δικές τους πολιτικές κατά της αποψίλωσης για να χρηματοδοτήσουν τις βραζιλιάνικες εταιρείες κρέατος Minerva Foods, Marfrig και JBS.
Και οι τρεις συνδέονται συχνά με την αποψίλωση των δασών.