Η πολιτική αστάθεια και οι καιρικές συνθήκες ωθούν τις τιμές του σίτου

 


Στα τέσσερα από τα τελευταία έξι χρόνια, ο κόσμος είχε ρεκόρ παραγωγής και κατανάλωσης σιταριού και υπάρχει ακόμα αφθονία για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση. Όμως, η πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία και οι πιθανές καταστροφές στο χειμερινό σιτάρι των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και οι μεγάλες ξηρασίες σε ορισμένες σημαντικές σιτοπαραγωγές χώρες, συνωμοτούν για μια σημαντική αύξηση των τιμών του σιταριού.  

Η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, που παρέχει το 6% των εξαγωγών της παγκόσμιας αγοράς σιταριού, είναι ένας από τους κεντρικότερους παράγοντες για την εκτίναξη των τιμών. Η Κριμαία αντιπροσώπευε πέρσι το 7%  των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής σιταριού στον κόσμο − με το ρωσικό σιτάρι να ευθύνεται για το 11% σχεδόν της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς.

Ωστόσο, οι πρόσφατες μελέτες του Ουκρανικού Υπουργείου Γεωργίας δεν αποτυπώνουν καμία αλλαγή στις εξαγωγές σιτηρών της χώρας. Συνεπώς, οι πολιτικές αναταραχές μπορούν να προκαλέσουν εν δυνάμει διαταραχές στην αγορά, αλλά προς το παρόν πρόκειται ουσιαστικά για κερδοσκοπία. Αυτό που επιδρά πρωτίστως στην αγορά είναι το φάντασμα μιας πιθανής εμπλοκής και αναταραχής παρά ο τρέχων πραγματικός αντίκτυπος.  

Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες θεωρούνται το κύριο καύσιμο για την κατά 15% αύξηση των προθεσμιακών τιμών του κόκκινου σκληρού χειμερινού σιταριού στην Αμερική. Οι πολικές θερμοκρασίες που έπληξαν τις πεδιάδες των ΗΠΑ τον Ιανουάριο και οι ξηρασίες στις μεγάλες σιτοπαραγωγές χώρες κάνουν εμφανείς τις επιπτώσεις τους στις τιμές τώρα. Παράλληλα, παραμένουν σημαντικές οι ανησυχίες για την ξηρασία που πλήττει αυτή την άνοιξη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.  

Τον Ιανουάριο οι Αμερικανοί γεωργοί αγόραζαν το κόκκινο σκληρό χειμερινό σιτάρι $6.05 το μπούσελ, ενώ τώρα αγγίζει σχεδόν τα $8. Τα δύο τρίτα της σιτοπαραγωγικής ζώνης των Η.Π.Α. (Τέξας, Οκλαχόμα, Κάνσας, ανατολικό Κολοράντος και δυτική Νεμπράσκα) βρίσκεται σε ξηρασία − με ελάχιστες βροχές να προβλέπονται μέσα στον Απρίλιο, ανίκανες να βοηθήσουν επαρκώς τις σοδειές. Σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις, λοιπόν, οι αμερικανικές σοδειές θα μειωθούν σταδιακά τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.  

Τελικά, η πραγματική ανησυχία αφορά την ξηρασία και όχι τις πολιτικές ανακατατάξεις. Έτσι, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι για την παγκόσμια αγορά σταριού είναι πολύ σημαντικότερες οι βροχοπτώσεις εν συγκρίσει με την πολιτική. 

Σ.Κ