Θα πάρει χρόνια να λειτουργήσει το προτεινόμενο χρηματιστήριο σιτηρών για τις χώρες BRICS

Το σχέδιο για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου έχει εγκριθεί από τους ηγέτες των χωρών BRICS, στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική

Η πρόταση της Ρωσίας για ένα νέο διεθνές χρηματιστήριο σιτηρών μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να τεθεί σε εφαρμογή, παρόλο που το σχέδιο χαιρετίστηκε από τα μέλη της ομάδας χωρών BRICS σε σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στο Καζάν της Ρωσίας.

Η Ρωσία πιέζει για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών μέσων, την αποδέσμευση του εμπορίου της από το δολάριο των ΗΠΑ και τη βοήθεια της Μόσχας στην καταπολέμηση των δυτικών κυρώσεων.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στη σύνοδο κορυφής ότι οι χώρες BRICS, οι οποίες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών σιτηρών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων στον κόσμο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο χρηματιστήριο, επεκτείνοντάς το ενδεχομένως και στο εμπόριο άλλων σημαντικών εμπορευμάτων.

Το σχέδιο για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου έχει εγκριθεί από τους ηγέτες των χωρών BRICS, στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Οι χώρες BRICS χαιρέτισαν το σχέδιο ανταλλαγής σιτηρών της Ρωσίας στο ανακοινωθέν τους κατά τη σύνοδο κορυφής και υποστήριξαν τις προτάσεις για τη μετέπειτα ανάπτυξη και επέκτασή του σε άλλους γεωργικούς τομείς.

Ο Eduard Zernin, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών, τα μέλη της οποίας εξάγουν το 80% των ρωσικών σιτηρών, δήλωσε ότι με βάση την εμπειρία της δημιουργίας της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, η έναρξη της κοινής ανταλλαγής θα απαιτούσε χρόνια προπαρασκευαστικής εργασίας.

Ο Zernin δήλωσε ότι το προτεινόμενο νέο χρηματιστήριο θα πρέπει να έχει διεθνές καθεστώς για να προστατευθεί από πιθανές δυτικές κυρώσεις.

«Το κύριο στάδιο της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου έχει εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών των χωρών BRICS», δήλωσε ο Zernin.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναπτύξει τους δικούς της μηχανισμούς τιμολόγησης εμπορευμάτων για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία των δυτικών χρηματιστηρίων, ιδίως μετά τη φετινή πτώση των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών Wv1.

Η ρωσική κυβέρνηση, που ανησυχεί για τον υψηλό όγκο εξαγωγών σε χαμηλές τιμές τους τελευταίους μήνες, έχει συμφωνήσει ανεπίσημα με κορυφαίους εξαγωγείς να μην πωλούν ρωσικό σιτάρι σε κυρίαρχους αγοραστές μέσω μεσαζόντων, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών.

Η κυβέρνηση συνέστησε επίσης στους εξαγωγείς να μην πωλούν σιτάρι σε τιμή κάτω από 250 δολάρια ανά μετρικό τόνο, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Το Ιράν και η Αίγυπτος, που είναι πλέον μέλη των BRICS, είναι σημαντικοί αγοραστές ρωσικού σιταριού.