Με την παγκοσμιοποίηση να πεθαίνει, τι έρχεται μετά;

Τα BRICS, οι δασμοί, η άνοδος της Ινδίας και το κλιματικό χάος

Με την προοπτική νέων δασμολογικών πολέμων να διαφαίνεται, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα να φουντώνουν ανεξέλεγκτα, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν παντού χάος, το World Grain συνομίλησε με τον Dan Basse, πρόεδρο και ιδρυτή της AgResource Company, για να μάθουμε την άποψή του για αυτό το ασταθές κατάσταση που επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές σιτηρών.

Σε μια συζήτηση με το World Grain πριν από ένα χρόνο, Basse περιέγραψε έναν κόσμο «κατακερματισμένο» από οικονομικές και πολιτικές διαιρέσεις, με με τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα να αρχίζουν να αναπροσαρμόζονται. Πηγαίνοντας μπροστά στο 2024, ο πιστεύει ότι αυτά τα ρήγματα έχουν μόνο βαθύνει.

Μιλώντας στο περιθώριο του 34ου Ετήσιου Συνεδρίου & Έκθεσης IAOM Mideast & Africa, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι το Νοέμβριο, ο Basse δήλωσε ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εκλογές θα επιταχύνει το τέλος της παγκοσμιοποίησης και τον σχηματισμό μιας πιο πολύπλοκου «ντουπόλιου» της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Η μία πλευρά θα καθοδηγείται από τις χώρες της G7 - Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η άλλη πλευρά θα καθοδηγείται από τις BRICS - η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, οι οποίες τώρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένας επαναπροσανατολισμός της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ως τους νέους πόλους σε μια δυοπωλιακής δομής που διαμορφώνει τις μελλοντικές εμπορικές ροές», δήλωσε ο Basse.

Η άνοδος των BRICS

Κατά την άποψη του Basse, η άνοδος των BRICS έθνη ως οικονομικό μπλοκ αναδύεται ως μια πραγματική σεισμική αλλαγή για την παγκόσμια γεωργία και το εμπόριο σιτηρών. Συλλογικά, τα BRICS ξεπερνούν τώρα τα G7 σε ΑΕΠ. ανάπτυξη, και αυτό το μπλοκ έχει ευνοήσει την ανάπτυξη ανεξάρτητων εμπορικών οδών που παρακάμπτουν τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είναι δυνατόν.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής των BRICS, η Ρωσία πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματιστηρίου προθεσμιακών συμβολαίων σιτηρών, μια κίνηση που - αν και απέχει ακόμη πολύ από την πραγματικότητα - σηματοδοτεί μια αυξανόμενη επιθυμία για μια εναλλακτική εμπορικό πλαίσιο, απαλλαγμένο από την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.

«Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθεί, αλλά η πρόθεση είναι σαφής: να μειωθεί η εξάρτηση από τις δυτικές αγορές», δήλωσε ο Basse.

Οι επιπτώσεις για τους εξαγωγείς σιτηρών των ΗΠΑ είναι σημαντικές. Η Βραζιλία, με την αυξανόμενη κυριαρχία της στη σόγια και το καλαμπόκι εξαγωγές, έχει ήδη επισκιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αρκετές βασικές αγορές, χάρη στη εν μέρει χάρη στα πλεονεκτήματα των τιμών και τους πολιτικούς της δεσμούς στο πλαίσιο των BRICS. Από την πλευρά της, Η Ρωσία είναι επίσης τώρα ο κύριος διαμορφωτής τιμών και προμηθευτής διεθνώς εμπορεύσιμου σιταριού.

Εν τω μεταξύ, οι αγοραστικές συνήθειες της Κίνας συνεχίζονται να υπογραμμίζει τη στρατηγική της για διαφοροποίηση των προμηθευτών, μια τάση που έχει γίνει πιο εμφανής από τότε που ξεκίνησαν οι εμπορικοί πόλεμοι ΗΠΑ-Κίνας κατά τη διάρκεια του πρώτου διακυβέρνησης Τραμπ.

Κάποτε η μεγαλύτερη των Ηνωμένων Πολιτειών γεωργικός πελάτης, η Κίνα μετατοπίζει όλο και περισσότερο τα σιτηρά και τη σόγια της αγορές της στη Νότια Αμερική και τη Ρωσία. Η εμπορική αναπροσαρμογή της Κίνας μιλάει τόμους, δήλωσε ο Basse.

«Η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να αγοράσει σιτηρά μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, προσθέτοντας ότι η τιμή είναι όλο και περισσότερο δευτερεύουσα σημασία πίσω από την επιθυμία να εξασφαλίσει προμήθειες από πολιτικά ευθυγραμμισμένα έθνη.

Νέοι εμπορικοί δρόμοι

Καθώς τα έθνη BRICS αναπτύσσουν έργα υποδομής στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road, οι εμπορικοί αγωγοί που συνδέουν αυτές τις χώρες γίνονται πιο ισχυροί, ενισχύοντας τη συλλογική τους ικανότητα να αντέχουν σε γεωπολιτικούς αντίθετους ανέμους και, στην περίπτωση της Ρωσίας, σε κυρώσεις.

«Ο κόσμος που γνωρίζαμε -όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος εξαγωγέας σιτηρών- αλλάζει γρήγορα», δήλωσε ο Basse. «Καθώς πλησιάζουμε στο 2025 και μετά, το εμπόριο σιτηρών θα ευθυγραμμιστεί περισσότερο κατά γεωπολιτικές γραμμές, ευνοώντας χώρες όπως η Βραζιλία, ενώ θα συμπιέζει παραδοσιακούς προμηθευτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπό μια ευρεία έννοια, νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν μια μείωση του εξαγωγικού τους προφίλ, ενώ άλλες χώρες θα αναλάβουν δράση και θα αναλάβουν τη ζήτηση αναλόγως».

Αυτή η γεωπολιτική αναδιάρθρωση αναγκάζει πολλούς γεωργικούς παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσουν τη φύση της μελλοντικής ζήτησης και πώς μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε έναν όλο και πιο διχασμένο κόσμο. Επιπλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό μειονέκτημα εισροών σε αυτό το αναδυόμενο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα με τα δύο κεφάλια: την παραγωγή και την προμήθεια λιπασμάτων.

Ο Basse σημείωσε ότι τα έθνη BRICS κυριαρχούν στην παγκόσμια παραγωγή αζώτου, φωσφόρου και ποτάσας.

«Όταν σκεφτόμαστε την αχίλλειο πτέρνα πολλών από τα έθνη της G7, είναι ότι δεν έχουν τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων, ιδίως φωσφόρου, για να διατηρήσουν τις καλλιέργειες και να συνεχίσουν την καλλιέργεια», είπε. «Έτσι, αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας που θέλετε να κρατήσετε πολύ μπροστά σε σχέση με το τι πρόκειται να συμβεί».

Αύξηση των δασμών

Η νέα κυβέρνηση Τραμπ φέρνει νέες ανησυχίες για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Basse και τις πηγές του στην Ουάσινγκτον, οι πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την επιβολή δασμών 5% έως 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά και ενδεχομένως έως και 60% στις κινεζικές εισαγωγές. Οι ανταποδοτικοί δασμοί που επηρεάζουν τους αμερικανούς εξαγωγείς είναι αναπόφευκτοι.

Ο αντίκτυπος στη γεωργία θα είναι σοβαρός. Η Κίνα είναι ένας μαζικός αγοραστής αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 19% των συνολικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Αλλά ο Basse αναμένει ότι αυτό θα μειωθεί απότομα, καθώς ο Trump διεξάγει «πόλεμο κατά της Κίνας». Προβλέπει ότι οι γεωργικές εξαγωγές θα υποχωρήσουν σε μόλις 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, από το υψηλό των 43,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

«Η Κίνα είναι ένας αγοραστής στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών που απλά δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε», πρόσθεσε. «Καθώς η Κίνα υποχωρεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τον μεγαλύτερο πελάτη τους, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση κατά 37% των αγροτικών εισοδημάτων των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια».

Αγροτικές αντιξοότητες

Όλα αυτά έρχονται μετά από μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες παγκοσμίως, με τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών να πέφτουν, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Ο Basse δήλωσε ότι μόνο οι αγρότες των ΗΠΑ βιώνουν «τη μεγαλύτερη πτώση του καθαρού γεωργικού εισοδήματος σε διάστημα δύο ετών που έχει καταγραφεί ποτέ, κάπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η πτώση αυτή έβαλε τέλος σε μια σχετικά κερδοφόρα περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οδήγησε σε κρίση εμπιστοσύνης.

«Οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με τα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους», δήλωσε ο Basse στο World Grain, προσθέτοντας ότι το υψηλό κόστος των εισροών που καλύπτει τον εξοπλισμό, τα καύσιμα, τα λιπάσματα και τα χημικά έχουν καταβροχθίσει τα κέρδη.

Ο «Παγκόσμιος Δείκτης Περιθωρίου Αγροτικών Περιθωρίων» του Basse, ο οποίος παρακολουθεί την οικονομική ανησυχία των αγροτών, βρίσκεται τώρα στο «χαμηλότερο επίπεδο από το 2018», αντανακλώντας τις δύσκολες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρατήρησε ότι «το άγχος είναι υψηλό», με τους αγρότες «να αναζητούν οδηγούς ζήτησης ... νέα ζήτηση για να τονώσουν ίσως το ενδιαφέρον». Ωστόσο, οι αποδόσεις συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως και «υπάρχουν αρκετά σιτηρά σε όλο τον κόσμο για να διατηρήσουν τις τιμές υπό πίεση», είπε.

Οι τιμές για πολλά σιτηρά πέφτουν, ακόμη και όταν ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών αναμένεται να μειωθεί. Η IGC προβλέπει πτώση στους 419 εκατομμύρια τόνους για το 2024-25, από 455 εκατομμύρια τόνους το 2023-24. Αυτή η μετατόπιση αντανακλά τις προσεκτικές προθεσμιακές αγορές, καθώς πολλοί εισαγωγείς περιμένουν να δουν πώς θα κυμανθούν οι τιμές και οι δασμοί, δήλωσε ο Basse.

«Φέτος, το εμπόριο ήταν πιο αργό στην ανάκαμψη», είπε, καθώς οι αγοραστές διστάζουν, φοβούμενοι πιθανά αντίποινα δασμών και μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Κλιματικό χάος

Η μεταβλητότητα του κλίματος προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, με τις μεγάλες αναπτυσσόμενες περιοχές να επηρεάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Αυτό το στάσιμο καιρικό πρότυπο μας έδωσε υπερβολικές βροχές σε όλη την Ευρώπη (και) την ξηρασία στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Basse. Το φετινό σύστημα El Niño έχει προσθέσει στις διαταραχές, επηρεάζοντας βασικές περιοχές όπως η λεκάνη του ποταμού Αμαζονίου, όπου τα επίπεδα των υδάτων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η απρόβλεπτη κλιματική δυναμική προσθέτει ένα νέο επίπεδο αβεβαιότητας όταν πρόκειται να προβλεφθεί τι θα ακολουθήσει όσον αφορά την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση σιτηρών.

«Με τις αναλογίες αποθεμάτων προς χρήση του σιταριού και ορισμένων από τα άλλα σιτηρά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν έχουμε μια καταστροφή από πλευράς καιρού, η αγορά αντιδρά με σθένος και ενθουσιασμό», δήλωσε ο Basse.

 Αυτό το ευμετάβλητο μοτίβο είναι πιθανό να συνεχιστεί, αφήνοντας τους αγρότες και τους εμπόρους να αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο και γεμάτο κινδύνους κλίμα.

Ο αντίκτυπος της Ινδίας

Κοιτάζοντας πέρα από τις άμεσες προκλήσεις της αγοράς, ο Basse εντόπισε αρκετούς αναδυόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού σιτηρών τα επόμενα χρόνια. Ο πιο δυνητικά ανατρεπτικός είναι η Ινδία, με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού της και τις υψηλές τιμές του σιταριού.

«Η τιμή του σιταριού στην Ινδία σήμερα ξεπερνά τα 9 δολάρια το μπούσελ σε σύγκριση με το Σικάγο που είναι περίπου στα 5,80 δολάρια το μπούσελ, οπότε υπάρχει τεράστιο περιθώριο για την εισαγωγή σιταριού στην Ινδία», είπε.

Ως αποτέλεσμα, είτε φέτος είτε του χρόνου, κάποια στιγμή αναμένει ότι οι πολιτικοί της Ινδίας θα δώσουν το πράσινο φως για μεγάλες εισαγωγές σιταριού.

«Η ζήτηση τροφίμων της Ινδίας βρίσκεται σε μια πορεία που μπορεί να την αναγκάσει να αρχίσει να εισάγει σημαντικές ποσότητες», είπε. «Έτσι, η Ινδία είναι ένα κινούμενο κομμάτι που πρέπει να προσέξουμε πολύ προσεκτικά κοιτάζοντας μπροστά, διότι για την παγκόσμια αγορά σιταριού, κατέχει δυνατότητες εισαγωγών μεγέθους και ουσίας που θα είναι πολύ σημαντικές τα επόμενα χρόνια».

Πολλά κινούμενα μέρη

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις πέραν των μεγάλων παραγωγών σιτηρών προσθέτουν ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας.

«Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη», αναγνώρισε ο Basse, αναφέροντας την “Ταϊβάν” και “τις ενεργειακές αγορές στη Μέση Ανατολή” ως πιθανές περιοχές κινδύνου. Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεταβαλλόμενες πολιτικές για τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να διαταράξουν την προσφορά και τη ζήτηση.

«Έχουμε μια πολιτική βιοκαυσίμων που ξεκινά εκ νέου τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Basse, σημειώνοντας ότι τα πρότυπα πιστοποίησης από το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τι θα επιλέξουν οι αγρότες να φυτέψουν. Προειδοποίησε ότι «οι μεταβαλλόμενες πολιτικές για τα βιοκαύσιμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αστάθεια.

«Οι αγορές σιτηρών κινούνται προς νέες, ενίοτε αντικρουόμενες κατευθύνσεις», κατέληξε ο Basse. «Καθώς εισερχόμαστε στο 2025, η πρόκληση του κλάδου θα είναι να πλοηγηθεί σε αυτές τις εντάσεις, αναζητώντας σταθερότητα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο».